Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fristående apotek får pris

Publicerad: 23 september 2013, 14:00

Moncef Riahi, apotekschef på Björknäs Apotek.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Moncef Riahis familj som driver Björknäs Apotek har utsetts till Årets nybyggare i Stockholms län 2013.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tillsammans med sin familj startade receptarien Moncef Riahi för två år sedan ett fristående apotek i Nacka i södra Stockholm. I dag, måndag, får han ta emot ett pris ur landshövdingens hand för detta arbete.

– Vi är utomordentligt glada och hedrade över denna utmärkelse. Det är något slags kvitto på att vi har gjort ett bra jobb, att vi har nöjda kunder och får uppskattning, säger Moncef Riahi till Dagens Apotek.

– Och eftersom det här är ett familjeföretag så betyder det att vårt teamwork har visat sig vara framgångsrikt.

Priset till Årets nybyggare ges till personer med utländsk bakgrund som med begränsade resurser startat sitt företag.

– Finansieringen har varit en svår nöt att knäcka, många banker och finansbolag har avböjt så vi var tvungna att belåna bostäder och hitta andra sätt att finansiera apoteket. Men vi har kommit över hindren och får i dag njuta av den uppskattning våra kunder ger oss, berättar Moncef Riahi.

Att driva ett enskilt apotek har dock inte varit någon dans på rosor de första åren.

– Det är jättejobbigt eftersom vi måste göra allt själva, man har ju ingen stor organisation bakom sig som de stora kedjorna. Men i dag fungerar det bra för oss, vi har nöjda kunder och verksamheten går bra, säger Moncef Riahi.

– Jag vill uppmana alla farmaceuter att våga, man ska inte vara rädd.

Moncef Riahi kom från Tunisien till Sverige vid 19 års ålder och utbildade sig här till farmaceut. Efter att ha arbetat på det tidigare Apoteksbolaget bestämde han sig för att starta eget när omregleringen kom.

I dag är hela familjen engagerad i apoteket. Alla arbetar inte heltid, men de tre sönerna bidrar inom sina specialområden till företaget. Mounir är vd, Mehdi är IT-ansvarig och Mourad arbetar med apotekets marknadsföring och bygger upp en e-handel med receptfria läkemedel.

– Var och en gör sitt yttersta inom det område han eller hon behärskar, säger Moncef Riahi.

Själv är han apotekschef och även hans före detta fru Mia Kraft, som är sjuksköterska, arbetar på apoteket med hälsorådgivning. Dessutom är tre personer anställda på Björknäs apotek. Och i framtiden är inte Moncef Riahi främmande för att utöka verksamheten.

– Vi har planer på att öppna ett apotek till, men vi ska först utveckla verksamheten på Björknäs apotek med exempelvis kost- och nikotinrådgiving, säger han.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev