Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fritt fram för gratis hemleverans

Publicerad: 25 augusti 2016, 12:23

TLV har inga synpunkter på att apotek inom Apoteksgruppen avstår från serviceavgiften och erbjuder fria hemleveranser på speciallivsmedel.

Foto: Samuel Lagercrantz

Det är helt okej att avstå från egenavgiften och erbjuda kostnadsfria hemleveranser av speciallivsmedel inom förmånen. Det beskedet levererar TLV efter krav på tillsyn mot tre apotek inom Apoteksgruppen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Kravet kom från Samverkansnämnden i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som ansåg att erbjudandet kan leda till överutnyttjande, vilket i sin tur kan skapa onödiga kostnader för skattebetalarna och en snedvriden konkurrens mellan apoteken. Det skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden i dag.

Samverkansnämnden drog en parallell till ett fall 2010 där Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, förbjöd Kronans Apotek att registrera poäng på receptbelagda preparat inom förmånen.

Samverkansnämnden påpekade också att de tre apoteken har väsentligt högre utförsäljningspris än till exempel Apoteket AB och Apotek Hjärtat.

Fast TLV köper inte resonemanget. Enligt myndigheten finns det ingen bestämmelse om enhetliga priser för livsmedel, såsom det finns för läkemedel.

Som Dagens Apotek tidigare berättat hotas 64 apotek inom Apoteksgruppen av vite på upp till en halv miljon kronor om de inte slutar att ta ut för höga priser för smittskyddsläkemedel.

Relaterat material

Apotek tvingas sänka priset

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev