torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Fyra gånger för starkt narkotiskt medel

Publicerad: 15 april 2013, 11:25

En kund fick fyra gånger för starka narkotiska läkemedel hos Apotek Hjärtat och drabbades av yrsel, illamående och klåda.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Kunden hade fått läkemedlet Oxynorm 5 mg utskrivet. I stället lämnades samma läkemedel med 20 mg styrka ut till kunden, enligt en lex Maria-anmälan.

Oxynorm är ett läkemedel som innehåller oxikodonhydroklorid och tillhör gruppen opioider. Det har en kraftigt smärtstillande effekt och läkare uppmanas att iaktta största försiktighet vid förskrivning, eftersom läkemedlet är starkt beroendeframkallande.

Kunden tog den felaktiga styrkan av medicinen vid två tillfällen och drabbades av klåda, kände sig snurrig och fick illamående. Hen tog då kontakt med Giftinformationscentralen och Sjukvårdsupplysningen, för att sedan uppmärksamma apoteket på att något måste ha blivit fel.

Det expedierande apoteket är ett stort apotek inom Hjärtat och personen som utförde expedieringen på Apotek Hjärtat är legitimerad receptarie och tillsvidareanställd. Företagets kvalitetsansvarige skriver inget i lex Maria-anmälan om arbetssituationen eller liknande för att ge någon förklaring till det inträffade.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev