lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Gabriel Wikström duckar om paracetamol

Publicerad: 16 maj 2016, 05:56

Gabriel Wikström ger inget klart besked om regeringen vill tillåta försäljning av paracetamoltabletter i matbutiken igen.

Foto: Isabelle Beckman

Sjukvårdsministern ger inget rakt svar om det kan bli aktuellt att låta vanliga affärer sälja värktabletter med paracetamol igen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Moderaten Erik Bengtzboe undrar i en skriftlig riksdagsfråga när man åter kan förvänta sig att se paracetamol, som Alvedon och Panodil, till försäljning utanför apotek.

Fast det svarar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) inte på. I stället hänvisar han till Läkemedelsverket som har på sitt bord att följa upp effekterna av säljstoppet från i fjol. Hur bestämmelserna ska tillämpas i det här fallet kan han som minister inte svara på, svarar Wikström.

Förbudet infördes i slutet av förra året på grund av många samtal till Giftinformationscentralen om förgiftningar där tillgänglighet till tabletterna bedömdes vara en viktig faktor.

Hittills har dock inte förbudet haft effekt på antalet förgiftningarna. Tvärtom fortsätter larmen till Giftinformationscentralen att öka, något som Dagens Apotek tidigare rapporterat.

Relaterat material

Fler förgiftade med paracetamol

Stort uppsving för värktabletter på apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev