Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Går inte vidare med motioner om apoteksomregleringen

Publicerad: 8 juni 2011, 14:50

Det blev avslag på alla förslag som gällde apoteksfrågor när riksdagen fattade beslut om dem.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

I dag, onsdag, debatterade Sveriges riksdag omregleringen av apoteksmarknaden. Debatten blev stundtals hetsig, men i slutändan segrade allianspartiernas linje.

I sex olika motioner hade företrädare för oppositionspartierna lagt fram olika förslag som gällde apotek. Bland annat föreslogs där en utvärdering av 24-timmarsregeln, att omregleringens konsekvenser följs upp och utvärderas, att en förutsägbar och kostnadseffektiv lösning införs för apotekstäckning i glesbygd och att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket förtydligar hur handelsmarginalen fastställs.

När riksdagen röstade i frågan på onsdagseftermiddagen vann dock Socialutskottets förslag med 174 röster mot 136. Det betyder avslag på samtliga motioner om apoteksfrågor och att riksdagen dessutom lägger redogörelsen för Riksrevisionens rapport från i höstas till handlingarna.

Därmed nöjer sig Sveriges riksdag med att konstatera att regeringen redan vidtagit en del av de åtgärder som Riksrevisionen rekommenderat. ”Trots att mycket pekar på att omregleringen i det stora hela har varit en framgång, anser utskottet att det fortfarande finns saker kvar att förbättra”, skriver Socialutskottet också i det betänkande som antogs.

Relaterat material

Riksdagen ska debattera apotekstillgång i glesbygd

Intensiv debatt om apotek

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News