fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Går vidare med kortdom

Publicerad: 23 mars 2012, 14:05

Medmera Visa-kort.

Foto: Coop

Kronans Droghandel vill att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om företaget får ge poäng på köp av läkemedel inom förmånen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– Vi vill ha en tydlighet i hur de lagar och regler som finns på det här området ska tolkas och tillämpas. Det är därför vi fortsätter att driva frågan, säger Andreas Rosenlund, kommunikationsdirektör på Kronans Droghandel, till Dagens Apotek.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, förbjöd 2010 Kronans Droghandel att låta sina kunder registrera medlemspoäng när de köper läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.

Orsaken är att poängen kan omvandlas till värdecheckar. Det innebär enligt myndigheten en rabatt på receptbelagda läkemedel, vilket är förbjudet utom när det gäller parallellimporterade läkemedel utan generisk konkurrens.

Kronans Droghandels kunder får inte längre poäng på sitt vanliga medlemskort, Medmera, när de köper läkemedel inom förmånen. Men medlemskortet finns också som kreditkort, Medmera Visa. När detta används registreras medlemspoäng automatiskt, oavsett var kunden handlar.

– Det blir ju märkligt om man får rabatt hos våra konkurrenter men inte hos oss, när man använder samma betalmedel, säger Andreas Rosenlund.

En liknande argumentation använde Kronans Droghandel i kammarrätten i Stockholm, som dock gav TLV rätt i en dom i februari. Nu driver kedjan frågan vidare och har begärt prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Där krävs särskilda skäl för att fallet ska tas upp. Kronans Droghandel tycker att fallet är unikt.

– Enligt tidigare domar anser man att det är vi som betalar den här rabatten och vi menar att så inte fallet. Det här är något som sköts via Medmera Bank, säger Andreas Rosenlund.

Efter två år börjar nu apoteksmarknaden finna sina former, vilket innebär att ”frågeställningar ställs på sin spets och aktörernas behov av att få innebörden av olika bestämmelser klarlagda ökar”, hävdar Kronans Droghandel i sitt överklagande.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev