Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Gemensam symbol för internetapotek klar

Publicerad: 2 juli 2015, 11:16

Den nya symbolen för e-handel.

Sedan 1 juli gäller en ny EU-gemensam symbol för internethandel med läkemedel. Alla som säljer läkemedel på distans via internet ska visa symbolen på sina webbplatser.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Syftet är att konsumenten enklare ska kunna hitta de lagliga aktörer som säljer läkemedel. Det skriver Läkesmedelverket idag i ett pressmedelande.

Den EU-gemensamma symbolen visar vilka som lagligt får sälja läkemedel på internet.
Konsumenten ska genom att klicka på symbolen snabbt kunna se om den aktuella webbplatsen har anmält webbhandel med läkemedel och i vilket land. Syftet är att du som konsument enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig.

– Det här är en riktigt bra förbättring av konsumentens säkerhet. Förut har det inte varit särskilt enkelt att veta vilka som får sälja läkemedel på internet och vilka som inte får göra det, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket i ett pressuttalande.

På Läkemedelsverkets webbplats kommer det från september att finnas en lista över alla aktörer i Sverige som har anmält webbhandel med läkemedel. På så sätt kan konsumenten verifiera att han eller hon är på en säker webbplats. Svenska apotek ska redan idag visa den nationella apotekssymbolen.

Apotek som bedriver distanshandel via internet ska även visa den nya EU-gemensamma symbolen.
Symbolen införs i alla EU-länder i sommar. Varje lands läkemedelsmyndighet ansvarar för sin lista med registrerade webbhandlare. På Läkemedelsverkets webbplats kommer listan att finnas tillgänglig från och med september.

Relaterat material

EU-apotek får en symbol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev