tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Generisk förskrivning kostar skjortan

Publicerad: 24 augusti 2012, 14:34

Det nya förslaget om frivillig generisk förskrivning gör varken till eller från för apoteken, anser Sveriges Apoteksförening. Det enda man vet är att det kommer att kosta.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLäkemedelFörskrivning

Läkemedelsverkets förslag om frivillig generisk förskrivning har nu gått ut på remiss, som Dagens Apotek tidigare har rapporterat. Sveriges Apoteksförening ska vara med och svara på remissen och sitter dessutom i den arbetsgrupp som ska räkna på kostnaderna för att genomföra förslaget. För apoteken handlar det framför allt om kostnader för receptexpedieringssystemet. Detta eftersom ett sådant måste anpassas både efter dagens system och efter ett system där förskrivaren använder substansnamn i stället för namnet på ett läkemedel. En grundförutsättning för förslaget är att generisk ska vara frivilligt för förskrivaren.

– Hela den nya IT-infrastrukturen som alla aktörer precis har anpassat sig till bygger på det system vi har i dag. Jag kan bara ana att det inte kommer att vara billigt, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Förslaget kommer också att innebära kostnader i form av utbildning av personalen. Men några större vinster för apotekens del kan Johan Wallér inte se. Samhällets kostnadsbesparing är gjord sedan tidigare, i och med generikautbytet som för övrigt kommer att ligga till grund för substansnamnen i det nya systemet.

Patientsäkerheten kommer inte heller att förbättras nämnvärt, tror han.

– Jag kan ju tycka att ska man göra det för fullständig effekt på patientsäkerheten så borde även förpackningen ingå. Generiska förpackningar är viktigare. Det grundläggande problemet är att patienter står vid badrumsskåpet med en massa förpackningar som ser olika ut. Om det däremot stod simvastatin på förpackningarna så vore det ju enklare, säger Johan Wallér.

Relaterat material

Frivillig generisk förskrivning på remiss

Substans på recept 

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev