Apotek
”Glädjande om staten lämnar Apoteksgruppen”
Publicerad: 21 april 2017, 11:13
Tony Jansson, apoteksägare i Apoteksgruppen.
Ett glädjande besked att regeringen nu vill att staten ska lämna sitt ägande i Apoteksgruppen, säger Tony Jansson ordförande i Apoteksgruppens rådgivande medlemsråd, till Dagens Apotek.
Ämnen i artikeln:
Apoteksmarknaden– Beslutet känns helt rätt för vår del, och det ger oss nya möjligheter till en ny framtida inriktning för vår apotekskedja inom Apoteksgruppen. Vi har sett att det finns en problematik med att staten är ägare till två aktörer, det vill säga både till Apoteket AB och Apoteksgruppen. För vår del är beslutet en tydlig indikation på att staten fokuserar vidare på Apoteket där staten är 100 procent ägare, och väljer att avyttra verksamhet där man egentligen bara har 1 procents ägande, fortsätter Tony Jansson.
Vad har det statliga ägandet inneburit för er?
– Initialt innebar det fördelar med att det fanns en färdig stödstruktur med it-system, inköp och sådana delar på plats när Apoteksgruppen startade. Det var otroligt bra. Men apoteksmarknaden har förändrats radikalt under de senaste tre åren, säger Tony Jansson.
Han pekar på de konsolideringar som har skett på marknaden och e-handelsutvecklingen, som också har förändrat marknaden.
– Det gör att vår kedja står inför mycket stora utmaningar och då är det komplext att ha en struktur som vi har i dag där staten sitter som ägare till två aktörer. Dessutom är Apoteksgruppen en extremt liten aktör i branschen, vilket också är en utmaning för oss.
Tony Jansson anser att regeringens förslag att staten ska lämna ägandet i Apoteksgruppen är ett ansvarsfullt beslut från staten:
– Det visar att regeringen faktiskt inser problemen som finns i vår kedja. Nu kan vi småföretagare, som äger 99 procent av Apoteksgruppen, sätta oss ner och titta på vilken som är den bästa lösningen för framtiden för oss. Det är ansvarfullt att de inser de utmaningar och problem som finns med nuvarande ägarkonstruktion, säger Tony Jansson.
Han påpekar att han nu ser fram emot att ägarna kan få påbörja en diskussion med staten vad som är den bästa lösningen för hela kedjans framtid.
– Jag hoppas också att alla politiska partier förstår problematiken med att staten är ägare till två kedjor och att man tittar på en ny lösning.
Flera av småföretagarna i Apotekgruppen har även tidigare riktat kritik mot att staten sitter på två stolar. Kritiken handlade om att ganska snart efter att staten sålt statliga apotek till småföretagare 2010, så öppnade Apoteket konkurrerande apotek i närheten av apotek som de hade förvärvat.
– Det hände till exempel vid Gullmarsplan i Enskede samt ett apotek som öppnades vägg i vägg med Apoteksgruppen i Uppsala. Det är klart att om staten har sålt apotek till oss och därefter går in och konkurrerar med oss, så är det ingen angenäm situation eftersom det handlar om samma ägare, säger Tony Jansson.
Apoteksgruppens rådgivande medlemsråd består av åtta egenföretagare, som väljs på det årliga medlemsmötet.
Relaterat material
BOEL HALLDÉN