Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

God arbetsmarknad för receptarier

Publicerad: 24 januari 2013, 10:04

Bristen på receptarier blir allt större medan tillgången till apotekare blir allt bättre. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.


Arbetsförmedlingen tar två gånger per år fram ett index för att mäta bristen på arbetskraft inom olika yrken. Rapporten för det senaste halvåret som nu har presenterats visar att arbetsmarknaden just nu är gynnsam för både receptarier och apotekare.

Arbetsförmedlingen mäter bristen inom ett yrke på en skala från ett till fem, ju högre indextal desto större brist. För receptarier är bristindex 3,87 vilket innebär att det är ett av de yrken som det råder störst brist på i Sverige. Apotekare hamnar något längre ner på listan med ett bristindex på 3,60. Arbetsförmedlingen bedömer att tillgången till apotekare kommer att öka de kommande åren.

En jämförelse med de senaste mätningarna visar att bristen på receptarier har ökat kraftigt de senaste tre åren från ett index på 2,95 hösten 2009 till dagens index på 3,87. För apotekare är trenden den motsatta. Efter att bristen ökat under flera år har bristindex sjunkit från 3,82 till 3,60 under det senaste året.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev