torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Goda råd sänkte blodtryck

Publicerad: 16 november 2010, 14:14

Med apotekare på läkarmottagningen sänktes blodtrycket hos många diabetespatienter, visar en kanadensisk studie.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedel

– Apotekare kan spela en mer aktiv roll inom primärvården och på öppenvårdskliniker, säger studiens huvudförfattare Scot Simpson i ett pressmeddelande.

Apotekarna i studien gjorde bland annat läkemedelsgenomgångar och gav patienterna råd om hur de bäst skulle hantera sina läkemedel. De ingick i primärvårdsteamet på läkarmottagningar i kanadensiska Edmonton.

I studien deltog 260 patienter med diabetes typ 2, så kallad åldersdiabetes. Bland de 131 som fick träffa apotekare sänkte 37 procent sitt blodtryck med över 10 procent, jämfört med 23 procent i kontrollgruppen.

Det visar en ny studie från University of Alberta i Kanada som publiceras online av tidskriften Diabetes Care.

Av de 260 patienter som deltog i studien hade 153 dålig kontroll på sitt höga blodtryck. Och bland dem var förbättringen ännu mer markant.

Hälften av dem som fick träffa en farmaceut sänkte sitt blodtryck med över 10 procent, medan bara 28 procent av dem som fick traditionell behandling lyckades med detta.

Forskarna drar slutsatsen att apotekare kan bidra med mycket i vården av diabetespatienter. När de arbetar på läkarmottagningar ökar dessutom möjligheterna till samarbete, påpekar Scot Simpson.

– Läkarna, sjuksköterskorna och apotekarna kan diskutera saker som rör en enskild patient direkt och därigenom få det bästa resultatet för patienten, säger han.

Läs abstract till studien:

Diabetes Care, publicerad online 7 oktober 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev