Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Goda resultat för SLE-läkemedel

Publicerad: 23 juli 2009, 12:51

Ett nytt läkemedel har visat lovande resultat mot den svårbehandlade reumatiska sjukdomen systemisk lupus erythematosus, SLE.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedelsföretagen Glaxo Smithkline och Human Genome Sciences har offentliggjort resultat från en fas 3-prövning på ett nytt läkemedel mot den kroniska sjukdomen SLE. Enligt företagen pekar resultaten på att preparatet Benlysta (belimumab) kan bli det första nya sorts läkemedlet att bli godkänt mot SLE på 50 år.

Studien omfattade 865 patienter med aktiv sjukdom som inte var så allvarlig att den krävde sjukhusvård. Prövningarna utfördes vid 90 centra i 13 länder i framför allt Asien, Östeuropa och Sydamerika. Även Sverige har medverkat. Svensk prövningsledare har varit Ronald Van Vollenhoven, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Patienterna delades in i tre grupper. Två grupper fick olika mängder av läkemedlet  belimumab, först varannan vecka och sedan var fjärde vecka. Den tredje gruppen fick placebo.

Efter 52 veckors uppföljning visade 58 procent av patienterna som fått den högre läkemedelsdosen signifikant förbättring enligt skalan Selena Sledai som användes som primärt effektmått. I gruppen som fått den lägre dosen var motsvarande siffra 51 procent och i kontrollgruppen var den 46 procent.

Cirka 6 procent av patienterna hade biverkningar i både behandlingsgrupperna och i kontrollgruppen.

De resultat som nu presenterats är ännu inte publicerade i någon vetenskaplig tidskrift och därför inte granskade av utomstående experter.

Mellan 5 000 och 15 000 personer i Sverige beräknas lida av SLE. De flesta som drabbas är kvinnor. I princip alla kroppens organ kan påverkas. Symtom kan exempelvis vara trötthet, svullnad hudutslag och ledvärk. Sjukdomen kan bland annat leda till njursvikt, ledgångsreumatism och inflammation i flera inre organ.

Belilmumab är en monoklonal antikropp som hämmar aktiviteten av det B-lymfocytstimulerande proteinet BLyS.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev