Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Göran Hägglund planerar för en ny läkemedelsstrategi

Publicerad: 17 juni 2009, 06:48

I morgon torsdag träffar socialminister Göran Hägglund (kd) de tyngsta aktörerna i läkemedelsfrågor. Målet är att ta fram en ny nationell läke­medels­strategi som ska vara på plats 2011.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Alliansregeringen har genomfört flera förändringar inom sjukvården. Inom läkemedelsområdet har det dock varit relativt tyst.

Men på torsdag, den 18 juni, tas första steget mot en nationell läkemedelsstrategi. Då träffas generaldirektörer eller motsvarande från Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Social­styrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, samt Landstinget Sörmland, för ett så kallat högnivåmöte på socialdepartementet.

– Det behövs en bättre samordning, koordinering och prioritering på läkemedelsområdet. Därför är det viktigt att vi samlar alla de myndigheter som är berörda för att få förankring och tyngd men också för att markera startpunkten för det som i höst ska vara grunden för en läke­medels­strategi, säger Göran Hägglund.

När kan den nya strategin vara på plats?

– I höst ska vi färdigställa en förstudie. Jag kan inte ge ett datum för när strategin blir klar. Men man får nog tro att det blir 2011 när det gäller att ha den i kraft, säger han.

Praxis brukar vara att tillsätta en utredare som lämnar förslag till förändringar, något regeringen inte planerar i det här fallet.

– En utredning tar ju ofta lite längre tid. Vi tror att vi har den expertis som fordras på myndigheterna och att man där kan ta fram de underlag som behövs, säger Göran Hägglund.

En viktig utgångspunkt för arbetet är rapporten Effektivare läke­medels­användning som lades fram av SKL och socialdepartementet i mars, se länk här intill. I denna lyftes bland annat problemen runt äldres läkemedelsanvändning fram.

Frivillig generisk förskrivning föreslås av arbetsgrupp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev