söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Gravid sades upp – anmäler ägare

Publicerad: 3 april 2013, 05:00

En anställd apotekare sades upp. Nu har hennes anmälan kommit in till Sveriges farmaceuter.

Foto: Photos.com

När apoteksägaren fick reda på att den anställda var gravid drog han tillbaka en ansökan om att hon skulle bli läkemedelsansvarig, enligt en anmälan som inkommit till Sveriges farmaceuter.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Apotekaren hade en normal relation till ägaren av apoteket i Apoteksgruppen. Men när han fick reda på att hon var gravid ändrades hans inställning och en ansökan till ­Läkemedelsverket om att hon skulle bli läkemedelsansvarig drogs tillbaka. Det uppger apotekaren i en anmälan till Sveriges farmaceuter.

Enligt anmälan blev apotekaren också pressad av sin närmaste chef. Hon lät inte apotekaren ta lunch på regelbundna tider eller gå på toaletten­ utan att be om lov. Apotekaren blev sjukskriven på grund av komplikationer som hängde samman med graviditeten.

Hon blev sedan erbjuden omplacering med betydligt lägre lön. Apo­tekaren uppger också att ägaren kom med nedsättande uttalanden om hennes etniska bakgrund och hotade med uppsägning.

Under sjukskrivningsperioden, strax innan apotekaren skulle gå på föräldraledighet, blev hon uppsagd.

Christer Borg, ombudsman på Sveriges farmaceuter, säger att förbundet tittar på anmälan och ska ­bedöma om man ska gå vidare med den.

– Det är svårt att säga om vi kommer att driva ärendet, säger han.

Han uppger att fackförbundet blir kontaktat med frågor som rör graviditet rätt ofta.

– Vi får kanske tio sådana frågor på ett år, men det är inte alla som sedan anmäler.

Till diskrimineringsombudsmannen, DO, inkommer ofta anmälningar av det här slaget.

– Diskrimineringslagen och föräldra­ledighetslagen som båda ska skydda gravida och förälda­lediga har funnits rätt länge så man hade hoppats på en förändring, men tyvärr förekommer det fortfarande sådan här diskriminering, säger Susanna Lundmark, informatör på DO.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev