söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Grön OTC kan bli försöksballong

Publicerad: 3 september 2015, 12:05

Industrin väntar just nu på att någon ska våga lansera ett läkemedel med miljöprofil. Först ut blir receptfritt, tror Erik Fiedler på Lif.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketLifApoteksmarknadenLäkemedel

– Det är oklart i lagstiftningen om man över huvud taget får marknadsföra ett läkemedel med miljöargument, berättade Erik Fiedler under en föreläsning på Apotek och Egenvård på Kistamässan i dag, torsdag.

Därför står den svenska läkemedelsindustrin just nu och väntar på att någon ska våga ta första steget. Detta företag får skicka upp en försöksballong, som kan skapa ett prejudikat för resten av branschen.

– Vi från industrin skulle gärna se att miljövänliga läkemedel fick större genomslag, för det ökar chansen att svensk läkemedelsindustri blir konkurrenskraftig, sade Erik Fiedler som arbetar med frågan på läkemedelsföretagens branschorganisation Lif.

Läkemedel är biologiskt aktiva och måste dessutom vara stabila, eftersom de ofta ska klara sig genom miljön i magen och vidare ut till delar av kroppen där de gör nytta.

De påverkar växter och fiskar negativt när de kommer ut i vattnet. Och detta sker framför allt vid tillverkningen, oftast i andra länder än Sverige.

– Vill vi köpa billiga produkter på bekostnad av andra människors hälsa och miljö? Det finns ju faktiskt en anledning till varför vissa produkter är mycket billigare än andra, sade Erik Fiedler.

Sverige ligger långt fram när det gäller miljöarbete med läkemedel, anser han. Men någon miljöklassificering av läkemedel existerar inte än.

– Det finns inte Fair Trade eller Krav för läkemedel. Industrin har en modell för miljöbedömning, men det måste bli större efterfrågan på den, sade Erik Fiedler.

När det gäller de flesta receptbelagda läkemedel är det i dag priset som avgör vilket som hamnar i patientens påse, eftersom det är så månadens vara utses. Så det första gröna pillret lär bli något i stil med en receptfri värktablett.

– Det blir förmodligen OTC-produkter, för att se om det finns en efterfrågan, säger Erik Fiedler.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev