Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Grönare medicin med friare val?

Publicerad: 27 juni 2011, 11:50

En konsumentstyrd, kommersiell marknad för läkemedel skulle kunna driva fram mer miljövänliga läkemedel, tror Kronans Droghandel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under politikerveckan i Almedalen ordnar apotekskedjan Kronans Droghandel två seminarier för att väcka debatt. Det ena seminariet ställer frågan om större konsumentmakt skulle kunna vara ett sätt att driva på utvecklingen mot mer miljövänliga läkemedel.

– Vi vill peka på den möjligheten, för om man tittar på andra områden där konsumenten styr så har det drivit på utvecklingen ganska mycket. När det finns en möjlighet att välja miljövänliga alternativ så brukar det ge bra resultat, säger Andreas Rosenlund som är informationsdirektör på Kronans Droghandel till Dagens Apotek.

”När kan vi välja att köpa gröna läkemedel liksom vi väljer att köpa kravmärkt kött?” är en av de frågor som tas upp under seminariet. Cecilia Marlow, vd för Kronans Droghandel, ska diskutera ämnet med företrädare för bland annat Konsumentföreningen Stockholm och socialutskottet i Sveriges riksdag.

– I dag får du ju en förskriven produkt och sedan är det en myndighet som bestämmer vilken produkt du ska ha. Så du har inga möjligheter som kund eller apoteksaktör att påverka situationen. Där ser vi att om du öppnar upp möjligheten att göra egna och aktiva val så skulle det kunna skapa en positiv dynamik, säger Andreas Rosenlund.

Varför vore det här intressant för apoteken?

– Eftersom det blir ett sätt att konkurrera på också, säger Andreas Rosenlund.

Det andra seminariet handlar om behovet av en ny modell för utbyte av läkemedel på apotek. ”Dagens system möter inte kraven på ökad leveranssäkerhet, miljöanpassad läkemedelstillverkning och kundernas behov”, skriver Kronans Droghandel i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News