Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Grönt för apotek på Åhléns

Publicerad: 18 januari 2010, 12:29

Nu har Apotekens Service AB gett klartecken till Åhléns IT-stöd – och Läkemedelsverket har slutligt godkänt bolagets tillståndsansökningar för två apotek. Därmed kan varuhuskedjan öppna fullskaliga apotek i Stockholm och Norrköping.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Åhléns blir därmed sannolikt den första aktören som startar nya, privatägda apotek på den omreglerade marknaden.

Enligt Catherine Wigzell Westerberg, informationschef på Åhléns, kommer företaget att börja expediera receptbelagda läkemedel inom en till två veckor. Först ut blir apoteket i varuhuset vid Skanstull på Södermalm i Stockholm.

– Vi kommer att öppna innan januari månads slut. Det som återstår är bland annat att beställa hem varor, vilket vi inte kunnat göra tidigare, säger hon.

Apotekens Service har nu alltså slutligt godkänt det IT-system som företaget Pharma Solutions har  utvecklat tillsammans med Åhléns. Godkännandet gäller dock bara för införande på två Åhlénsapotek. Det aktuella  systemet är inte en standardlösning för övriga  apotek, påpekar Apotekens Service AB i ett pressmeddelande.

–  Det är mycket roligt att vi nu kan ge ett godkännande till Åhléns  första två fullvärdiga apotek, säger Ylva Hambraeus Björling, vd på Apotekens  Service, i pressmeddelandet.

Läkemedelsverket skickade ut sitt pressmeddelande simultant med det från Apotekens Service AB.

– Det är tillfredsställande att ännu en milstolpe har passerats i  processen. Arbetet har följts av många intressenter,  och vi har trots tidspress och hög arbetsbelastning kunnat utreda den stora  mängden ansökningar inom utsatt tid, säger Lena Björk, direktör på Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Sedan den 1 juli i fjol har drygt 600 tillståndsansökningar inkommit till Läkemedelsverket. 460 av dessa gäller befintliga apotek  som säljs till nya ägare, och dessa har redan beviljats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev