Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Grönt för rea på receptfritt

Publicerad: 12 maj 2010, 13:03

Grönt för rea på receptfritt

Rea på receptfritt är okej – om skyltningen och exponeringen görs på ett återhållsamt sätt, meddelar nu Läkemedelsverket. Men var gränsen för det tillåtna går är mycket oklart, medger verket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Pär Tellner, etikansvarig på läkemedelsindustrins branschorgan Lif, kritiserade vid konferensen Apoteksmarknadsdagarna nyligen Läkemedelsverket för hållningen att rea på receptfria läkemedel inte skulle vara tillåten, vilket framskymtat i media.

– Vi delar inte den bedömningen. Ett av målen med apoteksomregleringen är ju att få en priskonkurrens, sade Pär Tellner.

Något uttryckligt förbud finns inte för tillfälliga prisnedsättningar på receptfria läkemedel, vare sig i Läkemedelslagen eller på föreskriftsnivå.

Läkemedelsverket menar dock att rea i vissa fall kan tolkas som en typ av marknadsföring. Då riskerar Läkemedelslagens regler för marknadsföring av läkemedel att överträdas.

– Enligt regelverket får man inte marknadsföra läkemedel så att det riskerar leda till onödig läkemedelsanvändning. Så kallad störtexponering eller annan lockande exponering av extrapriser är inte förenlig med reglerna, säger Lennart Forslund, chef för medicinsk information på Läkemedelsverket.

– Däremot är tillfälliga prisnedsättningar och priskonkurrens i sig tillåten. Men man får inte göra skyltningen för braskande. Var gränserna går är mycket oklart, vi skulle behöva någon typ av prejudikat.

Som Dagens Apotek rapporterat tidigare har Läkemedelsverket i några fall kontaktat aktörer och påpekat misstänkta överträdelser av regelverket för receptfritt i butik. Verket har bland annat gjort bedömningen att ett erbjudande om tre askar Panodil till priset av två sannolikt strider mot läkemedelslagen.

Vad skulle hända om en butik inte lydde ett påpekande från er?

– Mig veterligt finns inga egentliga sanktionsmöjligheter, det finns ju inga tillstånd att dra in. Eventuellt skulle det kunna bli en fråga för Konsumentverket. Det här är något som vi för närvarande diskuterar med våra jurister.

– Det är också svårt för oss att se allt, och därför är det viktigt att kommunerna, som ska sköta tillsynen lokalt, kommer igång med den verksamheten, säger Lennart Forslund.

Enligt en enkätundersökning som Dagens Nyheter presenterade i måndags hade 87 procent av de 255 svarande kommunerna inte gjort några kontrollbesök sedan försäljningsstarten för receptfritt i handeln i november i fjol.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev