söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Grönt ljus för apoteksfusion

Publicerad: 1 juli 2022, 08:41

Kronans Apotek och Apoteksgruppen går samman och blir ett nytt bolag när ägarna Oriola och Euroapotheca förenar de svenska apoteksverksamheterna. Foto: Naina Helén Jåma/TT/, Janerik Henriksson/TT

Samgåendet mellan apotekskedjorna Kronans Apotek och Apoteksgruppen får tummen upp av Konkurrensverket.

Ämnen i artikeln:

Juli 2022Kronans ApotekApoteksgruppenApoteksmarknaden

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Konkurrensverket har godkänt den planerade sammanslagningen av Kronans Apotek och Apoteksgruppen. Det skriver bolagen i ett pressmeddelande.

Läs också: Lloyds Apotek blir Doz 

De två apotekskedjorna ägs av finländska Oriola respektive litauiska Euroapotheca, som tidigare i år tecknade ett avtal om att förena verksamheterna i Sverige.

Det nya bolaget förväntas bli den tredje största apotekskedjan i Sverige med en marknadsandel på 25 procent. Bolaget kommer att ha 515 apotek, 2 300 heltidsanställda och en omsättning på cirka 12 miljarder kronor, beräknat på 2020 års siffror, enligt pressmeddelandet. 

När samgåendet offentliggjordes i februari i år rapporterade nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden att det nya bolaget ska fokusera på utveckling av e-handel ”eftersom det är där tillväxten sker för apoteksmarknaden”. Sammanslagningen beräknas ge synergier genom lägre fasta kostnader. 

Affären beräknas vara helt klar i oktober.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev