Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hälsokostbutiker rekommenderar kokosolja mot alzheimer

Publicerad: 25 oktober 2016, 09:13

Flera hälsokostbutiker tipsar om kokosfett för att motverka alzheimer.

Foto: Thinkstock

Flera hälsokostbutiker bryter mot lagen när de påstår att gurkmeja och kokosfett motverkar Alzheimers sjukdom. Fast Läkemedelsverket tänker inte agera.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Att gurkmeja och kokosolja hjälper mot alzheimer är struntprat enligt läkare. Ändå var det precis vad en reporter vid SVT Nyheter fick höra när hon med dold kamera besökte 30 hälsokostbutiker för att få hjälp till sin mormor som börjat glömma saker.

I hälften av butikerna fick reportern tips på olika hälsokostpreparat som påstods hjälpa vid alzheimer. Ingen av butikerna hänvisade mormodern till läkare. Däremot påstod flera att preparat från växten Ginkgo Biloba motverkar Alzheimers sjukdom. I en butik sade till och med personalen att växten ”absolut” hjälper, särskilt i kombination med B12-vitamin.

Läkemedelsverket kallar beteendet för ”mycket allvarligt”, men har inga planer på att göra egna kontroller av vad som sägs i butiker. Nordens största hälsokostkedja Life har dock efter SVT:s granskning gjort om sin internutbildning och infört kunskapskontroller av personalen.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev