Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Halvsuccé för egen varudistribution

Publicerad: 14 juni 2016, 07:23

Missnöjet med distributionssystemet gjorde att Apotek Hjärtat drog i gång läkemedelsleveranser på egen hand 2012. Målsättningen var då att 70–80 procent av orderraderna skulle gå via bolagets distributionscentral i Norrköping.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Fast så har det inte riktigt blivit.

– Vår målsättning har varit att ta över varuförsörjningen i egen regi. När det gäller egenvården distribueras det mesta i vår egen regi, men när det gäller receptbelagda läkemedel har vår målsättning inte uppnåtts, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Ica som äger Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

I dag arbetar cirka 150 personer i Norrköping med att hantera varuförsörjningen till kedjans nära 400 apotek runt om i landet. Enligt Emelie Ericson finns det flera fördelar med att ha eget lager och distribution jämfört med att anlita Oriola eller Tamro.

– Vi kan själva ställa krav bakåt i värdekedjan och ta ansvar för leveranserna till apoteken. Distributionsledet för receptbelagda läkemedel som är uppdelat på två partihandlare är inte anpassat för dagens apoteksmarknad eftersom det har behållit sina strukturer från monopoltiden. Det gör att apoteken har få möjligheter att påverka leverans- och orderstopptider, säger hon.

Vägen dit har dock inte varit fri från hinder. För tre år sedan anmälde Apotek Hjärtat grossisten Tamro till Konkurrensverket eftersom kedjan ansåg att Tamro försökte stänga ute Hjärtat från marknaden. Anmälan kom efter att flera läkemedelsbolag inte ville samarbeta med Hjärtat när det gällde receptbelagde preparat, trots att apoteket redan hade samarbete med somliga av dem kring receptfria läkemedel. Konkurrensverket gjorde då en förstudie gällande misstanke om konkurrensbegränsande samarbete, men valde sedan att lägga ned ärendet.

Hur är relationen med Tamro i dag?

– Vi har en bra och professionell relation, säger Emelie Ericson.

Relaterat material

Startskottet för egen varuförsörjning

Hjärtat anmäler Tamro till Konkurrensverket

Hjärtats anmälan utreds inte

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News