Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Han affärsutvecklar för att bli en del av vården

Publicerad: 12 oktober 2015, 13:20

Apoteksägaren Mikael Nordberg vill att apoteken ska bli en mer aktiv del av vårdkedjan.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Efter att ha arbetat i cirka 20 år inom medicinteknik- och läkemedelsbranscherna bestämde sig apotekaren Mikael Nordberg för att köpa ett eget apotek inom Apoteksgruppen.

– Jag är farmaceut och har ett intresse för affärer så för mig var det självklart att jag ville äga ett eget apotek, säger han.

Tillsammans med kompanjonen Daniel Markstedt förvärvade han i maj 2011 ett apotek i Gävle, där han också är uppvuxen. De två köpte sedan ytterligare två apotek, ett till i Gävle och ett i Hofors.

– Vi kompletterar varandra. Jag är farmaceut och har en större inblick i hur apoteken och vården fungerar. Daniel har arbetat mycket med franchise i andra branscher. Han träffar alla handlare i kommunen. Vi har delat upp det så att jag ansvarar mest för apoteken i Gävle och han mest för det i Hofors.

Ibland hoppar Mikael Nordberg in på något av apoteken han äger, men den största delen av sin arbetstid ägnar han åt affärsutveckling.

– Jag följer noga kommunens och landstingets upphandlingar och lägger anbud om vi kan göra det. Den senaste upphandlingen vi vann gällde att sälja material till sjukvårdsutbildningarna vid Högskolan i Gävle.

Han säger att han drivs av en önskan om att apoteken ska ta en mer aktiv roll i vårdkedjan och ger ett exempel på hur han arbetar med det.

– Landstinget har farmaceuter som gör läkemedelsgenomgångar med fokus på slutenvården. Men merparten av problemen finns inom primärvården. Vi har presenterat ett förslag om att vi kan erbjuda den tjänsten för primärvårdens patienter, säger han.

Han hoppas också på att kunna få till ett samarbete med kommunen om dosläkemedel.

– Vi har tittat på hur mycket dosläkemedel som inte hämtas ut i Gävleborg och därför måste kastas, och det är en väldigt stor mängd. Vi har kontaktat kommunen för att se om vi kan göra något gemensamt åt det.

Enligt Mikael Nordberg är det friare att driva apotek inom Apoteksgruppen än att vara franchisetagare. Även om han är nöjd med hur kedjan fungerar i dag hoppas han att den ska bli helt fristående från staten.

– Det är lite märkligt att staten äger två konkurrerande kedjor. Jag ser många fördelar med att bli en medlemsägd organisation fullt ut. Då kan de tillgångar som finns inom Apoteksgruppen användas tydligare för att skapa en starkare position för oss på marknaden.

– Jag upplever en viss frustration över att vi bara är den fjärde största kedjan. Nu har vi fått en ny vd som har fått ett annat uppdrag än det tidigare. Nu handlar det om att driva en stark entreprenörsdriven kedja och skapa tillväxt. Det blir spännande.

Mikael Nordberg

Ålder: 51

Utbildning: Apotekare.

Äger: Två apotek i Gävle och ett i Hofors.

Bor: Uppsala

Familj: Gift med Malin, och två barn.

Intressen: Sport, vänner, vinprovning och vandring.

Senast lästa bok: ”Mannen utan ansikte” av Masha Gessen.

Förebild: Entreprenören Richard Branson.

Motto: Den som går i andras fotspår kommer aldrig först.

Apoteksgruppen består av 167 apotek som drivs av entreprenörer. I en serie artiklar intervjuar nu Dagens Apotek ägare inom Apoteksgruppen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev