Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Han är Årets apoteksprofil

Publicerad: 18 november 2016, 11:39

Vinnaren Johan Olofsson flankerad av Apoteksmarknadens redaktör Karin Johnsson.

Foto: Pax Engström Nyström

Johan Olofsson, vd för Din Apotekare och ordförande i Soaf, är Årets Apoteksprofil. Han prisas för sitt arbete att utveckla den farmaceutiska kompetensen på apotek och för att ha lyft frågan om de oberoende aktörernas villkor.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

På fredagen mottog han utmärkelsen som delas ut av nyhetsbrevet Apoteksmarknaden och dess läsare. Dagens Apotek fick dagen innan en kort intervju med en glad vinnare.

– Jag är väldigt stolt och glad över priset! Inte minst med tanke på de övriga kandidaterna, som alla framgångsrikt arbetar för att skapa bättre apotek. Priset är ett erkännande för Din Apotekares hjärtefrågor kring värdet av att jobba patientnära i det farmaceutiska konceptet, och det kommer öka motivationen ytterligare i hela det lilla företaget. Priset är något mitt lilla apotekarteam byggt upp tillsammans och det ger en erkänsla att vi gör något bra, säger Johan Olofsson.

Han tycker att utmärkelsen också är ett kvitto på att apoteken inom Sveriges Oberoende Apoteksaktörers Förening gör rätt som satsar på en mer personlig service. Han beskriver apoteken som ett nav i sina närområden och kan vara en viktig samhällsresurs för patienter som behöver en särskild kontinuitet i farmaceutmötet.

– Vi kan även lätt anpassa vår service utifrån ett specifikt behov i närområdet. Det kan handla om hemleveranser med farmaceutisk rådgivning, men även skräddarsydda lager och täta avstämningar med närsjukvården, säger Johan Olofsson.

Inom föreningen fokuseras det alltid mycket på vikten av fortsatt kvalitetsarbete. Hetaste frågan just nu är annars den försenade apoteksutredningen och vilka förslag som utredaren Åsa Kullgren lägger fram nästa år.

– Jag hoppas att man tar hänsyn till småföretagarnas speciella villkor. Vi önskar inte mer administration som stjäl tid, men ser däremot att det finns ett behov av att kunna ta fler beslut i apoteksdriften som legitimerad farmaceut, säger Johan Olofsson och fortsätter:

– Jag hoppas på förbättrade möjligheter att som liten entreprenör inom Soaf, men kanske också inom Apoteksgruppen, att fortsätta jobba på att hela tiden ha kundfokus och erbjuda en mer personlig och kontinuerlig service än många andra apotek.

Övriga nominerade var Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, Tony Johansson, vd för Apoteksgruppen, och Anna Rogmark, chefsjurist på Apoteket AB.

Relaterat material

Snabbväxar-vd blev Årets apoteksprofil

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev