Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Han håller i bygget av Oriolas nya lager

Publicerad: 18 december 2012, 07:17

Distributionscentralen i Enköping byggs ut sedan Oriola blivit grossist för ytterligare fyra apotekskedjor. Claes Ohlsson håller i projektet.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

I Enköping byggs det för fullt. Byggmästaren Claes Olsson har med snart 24 år hos Oriola prövat i princip varje logistiktjänst i företaget.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Grossisten Oriola håller just nu på att bygga ut sin distributionscentral i Enköping.

– När allt är färdigt, vilket det ska vara i januari, har vi ökat vår lageryta med 50 procent och har möjlighet att bygga ut den ytter­ligare 25 procent, berättar Claes Olsson, logistikchef på Oriola.

Det är han som håller i projektet. Han jobbar egentligen på företagets huvudkontor i Mölnlycke, men åker nu till Enköping varannan vecka för att se till att omgörningen av lagret går planenligt.

Han berättar att bakgrunden till utvidgningen är den affär som Oriola gjorde upp om med fyra apotekskedjor tidigare i år. Det var i maj som Medstop, Apoteksgruppen, Doc Morris och Vårdapoteket gemensamt valde att flytta över sina inköp av receptfria läkemedel från Tamro till Oriola. Tillsammans utgör de fyra kedjorna 25 procent av marknaden så nu sätts grossistens kapacitet på prov.

Claes Olsson har jobbat hos Oriola i nästan 24 år. Han började på central­lagret och har haft i princip alla logistiktjänster på företaget. Sedan sju år tillbaka är han logistik­chef och sitter i företagets ledningsgrupp.

Hur skiljer det sig att jobba med logistik inom läkemedelsbranschen jämfört med andra branscher?

– Den stora skillnaden är alla regelverk kring GDP, vi har ett jätte­likt regelverk att följa om man jämför med andra distributörer. Det är det som är spänningen i det hela. Och så känner jag att det är lite extra intressant eftersom det gäller läkemedel, någon behöver det som vi transporterar och det gör det extra viktigt.

Claes Olsson framhåller att förändringarna av apoteksmarknaden har varit högst påtagliga, inte bara för apoteken utan också för grossisterna.

– I den gamla monopolvärlden var det rätt stabilt, det öppnade inte så många nya apotek utan tuffade mest på. Nu händer det saker hela tiden, olika kedjor har olika krav och kedjorna vill styra sin egen distribution. Det gäller att anpassa sig och höra vad kunderna vill ha.

Både Oriola och den andra stora läkemedelsgrossisten Tamro har fått kritik från apotekshåll sedan omregleringen. Stopptiderna är för få och apoteken får vänta på sina läkemedel är det sammantagna intrycket. För apoteken blir det jobbigt eftersom kunderna lägger skulden på dem.

När Oriola stängde sin distributionscentral i Mölnlycke 2010 upplevdes det som en försämring enligt företrädare för apotekskedjorna som Dagens Apotek talade med. Claes Olsson tror dock att utbyggnaden av centralen i Enköping kommer att vara till glädje för apoteken.

– Det gör att vi kan öka vår servicegrad. Vi kommer också att öka våra kvalitetskrav, vi har infört ett nytt säkrare plocksystem vilket ska leda till att apoteken inte behöver arbeta lika mycket med plockfel, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev