Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Handeln efterlyser klara besked om receptfritt i vanliga butiker

Publicerad: 30 mars 2009, 15:52

Regeringens förslag om receptfritt i handeln lämnar frågan om hur läkemedlen får säljas i butikerna obesvarad. Såväl små som stora aktörer kräver nu tydligare besked.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Regeringens förslag om försäljning av receptfria läkemedel i handeln, som offentliggjordes förra veckan, ger inga klara besked kring var och hur läkemedlen ska få säljas i butikerna.

Enligt lagrådsremissen ”kan det behöva regleras huruvida läkemedlen ska förvaras utom räckhåll för allmänheten (till exempel i skåp) eller om de ska förvaras under uppsikt av personal. Det kan tänkas att olika krav bör gälla för olika typer av lokaler eller beroende på vilken typ av läkemedel som säljs”.

– Det hade varit bra om regeringen varit tydligare i den här frågan, säger Staffan Ekengren, presschef på ICA som överväger att börja sälja receptfria läkemedel när det tillåts.

Enligt Leif Nilsson, chefsapotekare på företaget Medstop som tagit fram färdiga hyllmoduler för receptfria läkemedel till butiker, är frågan helt avgörande.

– Om kravet blir att produkterna måste förvaras bakom disk blir antagligen följden att bara en handfull receptfria läkemedel kommer att kunna konkurrera om platsen i kassan. Då lär handelns intresse för detta bli svalt, säger han.

Förmodligen kommer Läkemedelsverket att få uppdraget att utarbeta föreskrifter som tydliggör hur försäljningen ska gå till.

– Man får hoppas att Läkemedelsverket kommer att ha ett pragmatiskt synsätt och att reglerna utformas så att inte reformens målsättning om ökad tillgänglighet på receptfritt spolieras, säger Leif Nilsson.

– Det är viktigt att reglerna blir tydliga när de väl kommer. Det är inte bra om det uppstår tolkningsfrågor kring hur det här ska gå till längre fram, säger Staffan Ekengren.

Frågan påverkar också i hög grad den del av apoteksreformen som ska tillåta privatägda apotek. Om butikerna bara tar en liten andel av den receptfria försäljningen, blir apotekens andel – och därmed vinstmöjligheter – större.

Förutsättningarna för försäljning av receptfritt i butiker är också en avgörande faktor för försäljningspriset på de statliga apotek som ska säljas i samband med reformen, meddelade Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB i premiärnumret av Dagens Apotek förra veckan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev