torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Handlare pekar ut Swedish Match

Publicerad: 30 januari 2013, 00:30

Tobakshandlarna slår ifrån sig rykten om stöldgods.
– Vi köper från Swedish Match.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek gick tillbaka till tre av de butiker som vi köpt läkemedel av fast de inte anmält försäljning. Även vid dessa tillfällen stod läkemedel ­öppet exponerade.

– Jag ska sluta med receptfria ­läkemedel, de säljer inte bra, säger en av butiksinnehavarna.
Handlaren plockar genast bort askarna med Alvedon från hyllorna. Vare sig han eller de andra butiksinnehavarna säger att de har anmält försäljning. En av dem uppger att han har fått erbjudande om att köpa stulna läkemedel.

För egen del säger han att han köpt genom Swedish Match Distribution. Även de andra handlarna uppger Swedish Match som säljare.

– Vi ringer och beställer cigaretter och på samma gång köper vi läke­medel, säger en tobakshandlare.

Swedish Match har partihandlar­tillstånd hos Läkemedelsverket. Tillståndet medför skyldighet att kontrollera att de affärer som köper är anmälda som återförsäljare till Läkemedelsverket. Enligt Jens Karlsson, vd för Swedish Match Distribution, måste det ha brustit i rutinerna om handlarnas uppgifter stämmer.

– Ingen ska kunna beställa per automatik. När vi efter apoteks­reformen lade till de här produkterna i vårt sortiment såg vi till att de skulle vara spärrade om man inte kan uppvisa anmälan till Läkemedelsverket.

Dagens Apotek har också talat med några av de handlare som inte sålde läkemedel.

– Det finns med läkemedel på våra listor från Swedish Match, men om vi kan beställa vet jag inte, säger en tobaksinnehavare.

– Jag kan tänka mig att det finns en del affärer som säljer stulna läke­medel. Vi blir ibland erbjudna att köpa till exempel stulet godis och tobak och nog finns det andra tobaks­affärer som nappar på sånt, tillägger­ hon.

Relaterat material

Kontroll faller mellan stolarna

Varannan butik bröt mot lagen

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev