Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hel årskurs nobbade HPV-vaccin

Publicerad: 4 november 2016, 10:05

Foto: Melvil メルビル/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Alla flickor i årskurs 6 på en skola i Älmhult tackade nej till HPV-vaccination med Gardasil.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det var under förra läsåret som alla sjätteklassflickor på en skola i Älmhult tackade nej till den erbjudna vaccinationen med Gardasil.

– Det har spridits mycket skrämselpropaganda, säger Lee Von Ahn, verksamhetschef för skolhälsovården i kommunen.

Har det någonsin hänt tidigare?

– Inte vad jag vet. Men vi har inte hållit på så många år heller.

Har ni agerat på något särskilt sätt efter att det hände?

– Vår uppgift är inte att övertala, utan vi försöker bara säga varför vaccination är bra. Vi informerar, men vi har inte haft någon kampanj av något slag.

Vaccination ska erbjudas alla femte- och sjätteklassflickor kostnadsfritt i Sverige som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet sedan några år tillbaka.

Lee von Ahn säger att årskursen som tackade nej inte är så stor, det ”är ingen skola med fem, sex paralleller”. Hon påpekar också att bara för att flickornas föräldrar tackade nej under förra läsåret betyder inte det att de aldrig kommer låta sina barn vaccineras. Lee von Ahn tror också att det var en engångsföreteelse i skolan och kommunen.

– Vi ser i år helt andra siffror, vi ligger på en bra vaccinationstäckning. Nu ligger vi nog på 95–100 procent i Älmhult.

Det har tidigare funnits spekulationer om att hpv-vaccin orsakat pots eller CRPS, främst efter att danska myndigheter slagit larm om att ett 50-tal vaccinerade flickor drabbats av hjärtklappning, yrsel, svimningar eller kroniskt smärttillstånd. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har fastställt att någon sådan koppling inte finns.

Relaterat material

Danskar nobbar HPV-vaccin

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev