Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Hemköp testar gränserna

Publicerad: 1 april 2010, 13:47

Hemköp i centrala Stockholm säljer Alvedon under parollen ”matglada varor” – lättåtkomligt bredvid godishyllan.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Vissa receptfria läkemedel får säljas utanför apotek sedan den 1 november i fjol. Men de måste antingen förvaras inlåsta eller under uppsikt av butikspersonalen. Dessutom gäller en 18-årsgräns för försäljningen. Kommunerna har ansvaret för tillsynen över verksamheten.

På Hemköp i Åhlénsvaruhuset i centrala Stockholm ligger Alvedonaskarna lättåtkomliga i anslutning till godishyllan. Det framgår tydligt av bilder i tidningarna Metro och Resumé i dag, som inte publicerat nyheten som ett aprilskämt.

Enligt Ingmar Kroon, presschef på Axfood som bland annat driver Hemköp-kedjan, exponerar ett antal, men inte alla, Hemköp-butiker Alvedon på liknande sätt.

– Men läkemedlen står under uppsikt av kassapersonalen, vilket inte framgår på bilden i Metro. Vi har ingen avsikt att bryta mot reglerna, vi bedömer att detta är förenligt med regelverket, säger Ingmar Kroon till Dagens Apotek.

Han uttrycker dock en viss kluvenhet inför Hemköps agerande.

– Man kan diskutera om det här var den bästa lösningen, men det är inte min sak att avgöra det. Hemköp har beslutat att göra så här, säger Ingmar Kroon.

Har Axfood planer på att starta fullskaliga apotek?

– Vi har inte fattat något beslut om det, men vi har inte släppt frågan, säger Ingmar Kroon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev