fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hjärtat får betala vite

Publicerad: 23 januari 2017, 09:35

Foto: Montage Dagens Apotek

Två av Apotek Hjärtats apotek har uppvisat brister i sitt arbetsmiljöarbete och kedjan måste nu betala en avgift på 100 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Det var i juni och september 2015 som Arbetsmiljöverket i region väst genomförde inspektioner och fann vissa brister hos två av Apotek Hjärtats apotek i Västra Götaland.

Arbetsmiljöverket krävde att chefer och personal skulle känna till och ha tillgång till kedjans interna policy och rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Företaget skulle också ta fram skriftliga rutiner för att säkerställa årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet, rapporterar nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Efter att Arbetsmiljöverket först inte fått in svar från Apotek Hjärtat och sedan fått ett enligt myndigheten ofullständigt svar förelades kedjan ett vite på 50 000 kronor för vardera apotek.

Enligt Arbetsmiljöverket uppfylldes inte kravet om årlig uppföljning heller efter vitesföreläggandet och därför har myndigheten nu ansökt om att vitet ska utdömas. Dessutom beslutades om ett nytt vitesföreläggande.

– Det är allvarligt om företagen inte har fungerande system för arbetsmiljöarbetet, eftersom det kan innebära att de inte har kontrollsystem för att upptäcka de risker som finns. Det är viktigt att det finns rutiner och policyer som stöd för apotekscheferna, säger arbetsmiljöinspektören Pia Skoglund till Apoteksmarknaden.

Dagens Apotek har sökt Apotek Hjärtat för en kommentar, men företaget vill inte kommentera med hänvisning till att det är en pågående process.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev