Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hjärtat miljömärker receptfria läkemedel

Publicerad: 7 december 2016, 11:37

Cecilia de Pedro

Apotek Hjärtat inför miljömärkning på receptfria läkemedel. Till en början gäller märkningen receptfria läkemedel inom värk.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Vi ville börja någonstans och värktabletter är en produkt som nästan alla kan relatera till. Vår ambition är att införa det i hela vårt receptfria sortiment för egenvården under 2017. Flera av våra apotek har tidigare fått kundfrågor om hur läkemedlen tillverkas, så det finns helt klart ett intresse bland kunderna. Det är i dag svårt att se om miljömärkningen kommer att innebära att produkterna blir dyrare, säger Cecilia de Pedro, miljöchef på Apotek Hjärtat.

Miljömärkningen ska vara införd på kedjans alla apotek i februari. Just nu görs tester med märkningen på apotek i Uppsala och i ett fåtal apotek i Stockholmsområdet, men startskottet för satsningen går i början av nästa år.

Varför inför Apoteket Hjärtat miljömärkningen?

– I dag ställs inga krav på det receptbelagda sortimentet vad gäller miljökrav eller miljöhänsyn. Hänsyn tas bara till pris för att spara läkemedelskostnader för staten, vilket gynnar de billigaste läkemedlen. Nu vill vi ställa krav på vårt receptfria sortiment för att påverka industrin att ta större miljöansvar än vad de har gjort hittills, säger Cecilia de Pedro.

Apotek Hjärtat ställer ett antal krav på läkemedelstillverkarna för att deras produkter ska få miljömärkningen. I ett första steg krävs bland annat att leverantörerna har en hållbarhetsrapportering med extern granskning, enligt rapporteringsmodellen GRI, Global Reporting Initiative. Företagen måste också bli medlemmar i branchorganisationen Pharmaceutical Supply Chain Initiative, PSCI, där medlemsföretagen måste dela med sig av sina kunskaper inom miljö- och hållbarhetsfrågor.

Företag som klarar kraven får märkningen ”Välj med Hjärtat”. Märkningen kommer att finnas på apotekens hyllkanter eftersom sådan information inte enligt Läkemedelsverket får stå på förpackningen.

Hon tror att Apotek Hjärtat är den första apotekskedjan i världen som ställer miljökrav på läkemedelsleverantörerna.

– Andra områden som textilindustrin har krav på transparens från sina kunder. Men inom läkemedel har det inte funnits möjligheter för kunder att göra ett bättre miljöval. Sett ur den synvinkeln är läkemedelsindustrin en ganska omogen bransch. Läkemedelsföretagen har inte velat dela med sig så mycket information om hur tillverkningskedjan ser ut.

Läkemedelsindustrin får ha konfidentiell information eftersom tillverkarna jobbar med forskning och utveckling. Men det finns sätt att lösa det på utan att företagen behöver blotta till exempel exakt på vilken anläggning tillverkningen sker, påpekar Cecilia de Pedro:

– Det kan ske till exempel genom att en tredjepart granskar informationen, så att den som ställer kraven inte exakt får veta var tillverkningen sker. Det här sättet att skydda bolagen har gjorts i andra branscher. Läkemedelsverket känner till information om tillverkningsplatser, men den är konfidentiell. Ett annat sätt skulle vara att ändra lagstiftningen så att den här typen av information inte längre är konfidentiell. Det går att hitta lösningar och en väg framåt, säger hon.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev