Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Höga priser kan kvarstå efter patentutgång även framöver

Publicerad: 18 juni 2009, 15:11

TLV:s och industrins prissänkningar på originalläkemedel där patentet gått ut sparar stora pengar. Men insatsen är en engångsföreteelse – det finns ingen mekanism som ser till att priserna sänks rutinmässigt vid patentutgångar framöver.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLif

Användningen av originalläkemedel minskar i regel kraftigt vid en patentutgång. Men relativt många patienter står ändå länge kvar på originalet, av slentrian eller andra individuella skäl.

Priserna på originalläkemedel har traditionellt sällan justerats nedåt vid patentutgången, trots att billiga kopior släpps fram.

Men den 1 juli sänks priset på många originalläkemedel utan patent med 65 procent. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har den senaste tiden beslutat om en lång rad sådana sänkningar. Avsikten är delvis att finansiera en förstärkt handelsmarginal för apoteken efter omregleringen, se artikel länkad här intill. Lif, läkemedelsindustrins branschorgan, står bakom initiativet.

Prissänkningarna är dock en engångsinsats. TLV har inte föreslagit några liknande åtgärder för läkemedel som förlorar patentet framöver.

Därmed kvarstår det som emellanåt påståtts vara ett systemfel – att originalläkemedel är betydligt dyrare än generika, trots att patenttiden gått ut.

- Vi får se hur vi kommer att hantera den här problematiken framöver. Kanske kommer vi fram till att prissänkningar som liknar de vi gör nu är rätt väg att gå. Vårt arbete med koppling till omregleringen av apoteksmarknaden har bedrivits under stor tidspress, och vi gör ett omfattande utvecklingsarbete på alla områden just nu. Där ingår också att hitta långsiktiga lösningar för prissättning av original med generisk konkurrens, säger Magnus Thyberg, projektledare på TLV.

Lif är positivt till att införa 65-procentiga prissänkningar generellt framöver.

– Vårt ursprungliga förslag var att införa detta permanent. Vi accepterar ju den här lösningen retroaktivt nu, och med det följer att vi tycker att den är rimlig att tillämpa även framöver. Det är viktigt med en förutsägbarhet i systemet och vi tycker att den här principen borde kunna gälla, säger Anders Blanck, vice vd på Lif.

TLV når sparmål inför omreglering av apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev