fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Höjd ersättning oroar farmaceutförbund

Publicerad: 15 september 2015, 13:45

Foto: photos.com

När apoteken höjer ersättningen för farmaceutstudenter växer oron kring att studenter kommer att betraktas som anställda. Farmaceuternas studentsektion vill se att villkoren blir tydligare.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Från och med 2016 höjer Apoteket AB ersättningen till studenter som gör praktik hos dem. Förutom att de höjer ersättningen för resa och boende tillkommer ett praktikantbidrag. Anledningen är att Apoteket AB vill bli öka sin ställning som en attraktiv praktikplats och locka farmaceutstudenter till att börja arbeta där i framtiden.

– Jag tror att våra studentmedlemmar kommer att ta emot detta på ett positivt sätt. Sedan finns det lite andra aspekter att ta hänsyn till, säger Ervin Alic, studentansvarig på Sveriges farmaceuter.

Tidigare år har diskussionen kring studenternas ersättningar varit att den är ojämn och för låg. Problematiken nu är enligt Sveriges farmaceuter att en student inte ska betraktas som anställd. Studenten är där för att lära sig och har rätt till handledning under sin praktik. Oron från farmaceuternas studentsektion kommer av att linjen mellan student och anställd måste vara tydlig, men riskerar att suddas ut om ersättningen blir för hög.

– Vi på studentsektionen kommer att jobba med detta under det här året. Det viktigaste är att man ska kunna särskilja om man är student eller om man klassas som en anställd, säger Josefin Glad, ordförande i studentsektionen på Sveriges farmaceuter.

De olika apoteksföretagen betalar ut varierande ersättningar till farmaceutstudenter, detta trots att studenterna går en utbildning och är studiemedelsberättigade. Apotek hjärtat uppger till Dagens Apotek att deras ersättning till studenter redan höjts i våras, i samband med att företaget förvärvades av Ica.

– Alla apotek konkurrerar med varandra om vem som ska vara mest attraktiv som arbetsgivare, för att locka in rätt praktikant och sedan få dem att stanna kvar och fortsätta jobba på arbetsplatsen, säger Ervin Alic.

Relaterat material

Hoppas att fler känner pressen

Redo för praktikstrid

Kronans Droghandel lockar flest praktikanter till sig i höst

Missnöje med nya praktikvillkor

Studenter ersätts för kostnader

Ingen lön för praktikanter på Vårdapoteket heller

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev