Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Höjer säkerheten för värktabletter

Publicerad: 21 februari 2013, 09:14

Efter en våg av stölder av receptfria värktabletter på apotek i Lund, väljer apoteken att skärpa bevakningen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tidningen Sydsvenskan rapporterar att fem apotek i Lund har fått sina  hyllor rensade på framför allt smärtstillande tabletter av varumärket  Treo. I tisdags stal exempelvis tre män huvudvärkstabletter för 1 500  kronor på ett apotek. Personalen såg vad som hände men kunde inte hejda  tjuven eftersom hans kumpaner stoppade dem.

Polisen i Lund spekulerar i att stöldligor stjäl receptfria läkemedel  för att forsla ut dem ur landet och sälja vidare. Men Peter Lilius, som  arbetar med säkerhet på Apoteket AB, säger till Sydsvenskan att han  tror att det är mindre nogräknade svenska handlare som köper  stöldgodset.

– Vi ser detta som ett stort problem och önskar att polisen,  Skatteverket och kommunernas tillståndsenhet begår tillståndslistor när  de vid kontroller i butikerna ser läkemedel till försäljning, säger  Peter Lilius till tidningen.

Efter stölderna planerar apoteken att sälja värktabletter under uppsikt vid kassorna.

Socialförvaltningens tillståndsenhet i Lund meddelar att bevakningen  av vilka butiker som har tillstånd att sälja receptfria läkemedel ska  skärpas.

Dagens Apotek granskade tidigare i vintras försäljningen av  receptfritt. Undersökningen visade att varannan butik, 9 av 18, sålde  receptfritt utan tillstånd på fem gator i centrala Stockholm. Frågan om  tillsynen av försäljningen har lett till en interpellation i riksdagen  som väntar på socialminister Göran Hägglunds (KD) svar.

Relaterat material

Dagens Apoteks granskning ger eko i riksdagen

Utreder efter Dagens Apoteks avslöjande

Kontroll faller mellan stolarna

Varannan butik bröt mot lagen

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News