söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hon förenar samhälle med farmaci

Publicerad: 26 april 2013, 05:00

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Hon kom till apoteksvärlden via en katastrofal anställningsintervju. Sen blev hon forskare i samhällsfarmaci. Nu vänder Sofia Kälvemark Sporrong blicken mot ett av våra grannländer.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknaden

I Norden har såväl Island, Norge som ­Sverige genomgått stora apoteksreformer de senaste 20 åren. Danskarna har där­emot hållit fast vid sin modell.

I Danmark har man länge talat om en omreglering av apoteksmarknaden och är därför intresserad av erfarenheterna från grannländerna. I höstas rekryterade Köpenhamns universitet Sofia Kälvemark Sporrong, Uppsalaforskare som följt apoteksreformen i Sverige, till avdelningen för samhällsfarmaci.

– Jag ska undervisa och handleda fördjupningsarbeten och så ska jag forska själv. Jag vill studera skillnaderna mellan de nordiska länderna, säger hon.

När Dagens Apotek träffar henne på ett kafé på tågstationen i Uppsala har hon hunnit bo i Köpenhamn några månader. Hon är tillbaka i Sverige en vecka och har just fått en försenad avtackning med tårta på biomedicinskt centrum vid Uppsala ­universitet. Där har hon varit gruppledare för området samhällsfarmaci i nästan fem år.

Hon berättar att avdelningen för samhällsfarmaci är betydligt större i Köpenhamn än i Uppsala. En annan skillnad är att hon nu har fler kollegor som varken är utbildade till apotekare eller receptarier. Som samhällsvetare och icke-farmaceut var hon i minoritet i forskargruppen i Uppsala.

– Ämnet handlar om kopplingen mellan samhälle och farmaci och då är det viktigt att personer med olika kunskap jobbar ihop, säger hon.

Hennes bana inom apotekssektorn började 1996. Hon arbetade då på Institutet för framtidsstudier och blev tillfrågad om att komma på en arbets­intervju till dåvarande Apoteksbolaget som sökte en person som behärskade samhällsvetenskapliga undersökningsmetoder.

Anställningsintervjun hölls av farmacichefen Lars Nilsson.

Han var inte imponerad.

– Hon var fåordig och svarade kortfattat. Jag förstod mig inte på henne, säger han.

Han konstaterar att han aldrig hade anställt henne om det bara hade varit för jobbintervjun.

– Men en medarbetare sa att hon var väldigt duktig och hon hade goda referenser så vi anställde henne ändå.

Det var ett beslut han inte har ångrat. Han beskriver Sofia Kälvemark Sporrong som en av de bästa medarbetarna som har jobbat på Apoteket AB och uppskattningen är ömsesidig. Hon lyfter fram Lars Nilsson som en av sina förebilder eftersom han ständigt jobbat för bättre användning av läkemedel.

Hos Apoteksbolaget som blev Apoteket AB gjorde Sofia Kälvemark Sporrong först olika undersökningar och ansvarade sedan för omvärldsbevakningen när omregleringen närmade sig.

– Apoteket AB hade aldrig en åsikt om omregleringen, men vi jobbade väldigt metodiskt med att försöka förutse vad som skulle hända och hur vi kunde förhålla oss till det.

Efter några år hos det statliga företaget var hon en vända först på socialdepartementet och sedan på Socialstyrelsen, men intresset för forskning tog överhand.

2007 lade hon fram en avhandling vid Uppsala universitet om moralisk stress inom sjukvården, men sedan har det mest handlat om farmaci.

Tillsammans med Annika Nordén-Hägg, kvalitetschef på Cura-apoteket och forskare, har hon undersökt kontrollen av affärer som sålde receptfria läkemedel i ett tidigt skede efter omregleringen. Och i hennes senaste studie, som publicerades förra veckan, har hon tillsammans med bland andra apotekaren Erika Olsson lyssnat på inspelningar av samtal vid receptdisken. Bara en tiondel av samtalstiden gick till att tala om läkemedel.

Hon framhåller att det i föreskrifter från Läkemedelsverket står att farmaceuter ska förvissa sig om att kunder ska kunna ta sina läkemedel på rätt sätt.

– Vad jag vet är det aldrig någon farmaceut som har blivit varnad för att inte följa den föreskriften.

Men alla kunder kanske inte vill tala om sina läkemedel på apotek. Det räcker väl med att läkarna informerar patienterna om hur de ska ta sina mediciner?

– Läkarnas roll är framför allt att ordinera. Om man inte talar om läkemedel på apotek kan vem som helst jobba där. Farmaceuter har läst tre eller fem år om läkemedel och då är det bortkastat om den kunskapen inte används, säger hon.

En studie i Danmark visade på liknande resultat där. Så Sofia Kälvemark Sporrong tror inte att det enbart är ett svenskt fenomen att farmaceuters kompetens inte tas tillvara fullt ut.

Men yrkesrollen som farmaceut i Danmark skiljer­ sig väsentligt från den svenska. Där får endast apotekare äga apotek.

– Redan på utbildningen märks det att många elever är inriktade på att bli apoteksägare. Det kan man bli som farmaceut i Sverige också, men i Danmark är det ett privilegium förbehållet apotekarna.

Apotekarmonopolet kan dock komma att brytas.

– Det danska konkurrensverket vill få en förändring, medan apotekarna vill behålla monopolet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev