Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hon håller koll på Apotekets produkter

Publicerad: 21 mars 2017, 11:14

Winta Woldai är toxikolog och jobbar på Apoteket AB:s huvudkontor. Hon står bland annat bakom nätlexikonet Wintas Wiki.


Vad gör en toxikolog på apotek?

– Jag jobbar med produktutveckling tillsammans med kollegor på sortiment egenvård. Jag granskar bland annat produkter och godkänner leverantörer. Specifikt så är det framför allt innehåll och märkning som jag tittar på, men även vart produkterna tillverkats så att det sker under schyssta förhållanden.

Winta Woldai har en kandidatexamen i näringslära och har sedan byggt på med en master i toxikologi vid Karolinska institutet i Solna. Hon har alltid varit intresserad av hur våra kroppar fungerar och valde därför att läsa näringslära som handlar om vad olika ämnen gör i kroppen. Därefter blev det toxikologiområdet, som i stället fokuserar på främmande ämnens effekter i kroppen.

– Det är ju högaktuellt i dagens samhälle när folk oroar sig mer för vad som är i livsmedel och hudvårdsprodukter. Jag vill förenkla och förklara för de som inte har utbildning inom det här området.

På Wintas Wiki tar hon upp allt från myter om ingredienserna i hudvårdsprodukter till vad de har för funktion. På sidan finns även korta filmklipp där hon bland annat berättar om snigelslem, ett av årets trendord, men även reder ut begreppen om ekologisk respektive traditionell hudvård tillsammans med Emma Unckel, skönhetsredaktör på Elle.

Vad är fördelen för en apotekskedja att ha toxikolog anställd på huvudkontoret?

– Apoteken växer och sortimenten breddas. Vi får in olika typer av produkter med olika krav på sig. Jag tycker det är bra med en toxikolog eller motsvarande som tittar på att produkterna är säkra för miljö och hälsa. Men sen också att försöka driva utvecklingen framåt genom att välja ingredienser som är bra för hud och miljö.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Det börjar med att jag och min kollega diskuterar ärenden och bollar med varandra, och då gäller det framförallt kvalitetskontroll. Jag granskar produkter och pratar med leverantörer. Sedan stöttar jag även områdena egenvård och marknad på Apoteket med kunskap och svarar på frågor från kunder. Vi har även en viktig roll vad gäller våra egna märkesvaror där vi kan ställa mycket hårdare krav och göra ett bra jobb från början.

För en tid sedan var det diskussion om cykliska silikoner och Apoteket AB valde då att plocka bort produkter innehållande ämnena ifråga, vad har du för kommentar till det?

– Vi står fast vid den att den här gruppen inte är bra för miljö och hälsa, och tror att dessa successivt kommer att fasas ut från marknaden.

Vilken daglig hudvårdsrutin kan du inte vara utan?

– Insmörjning med mandelolja på kvällen innan jag går och lägger mig. Det är min hudvårdsfavorit som jag använder till både ansikte och hår. Även handkräm och cerat måste alltid finnas i närheten.

Winta Woldai

Bor: Stockholm

Ålder: 29 år

Familj: Mamma, pappa, två bröder och en syster.

Senast lästa bok: Salvekvick och kvacksalveri av författarna Edzard Ernst och Simon Singh

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News