Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hon har hela Sverige som arbetsplats

Publicerad: 24 mars 2017, 10:38

Utmaningen är att göra ett fullödigt jobb på ett apotek man aldrig tidigare har varit på, säger Cecilia Gasslander, som sedan fem år tillbaka arbetar som hyrfarmaceut.


År 2012 började receptarien Cecilia Gasslander på bemanningsföretaget Upool. Bakom sig hade hon cirka 30 år på apotek. I dag är hon 67 och arbetar kvar på företaget.

Hon berättar att uppdragen kan stäcka sig från inhopp ett par timmar till flera månader på samma apotek. Arbetsplatserna varierar från mindre apotek där hon är ensam till större apotek med högt kundtryck.

– När jag kommer till ett nytt apotek får jag ofta en rundtur för att se hur det ser ut. Sen när dörrarna öppnas står jag i receptkanalen och tar emot kunder och jobbar som vem som helst på apoteket. Utmaningen är att göra ett fullödigt jobb utan att ha varit på apoteket tidigare.

Ibland är hon ensam på det apotek där hon rycker in och då händer det att hon bara får nycklarna och sen går in och börjar jobba utan någon introduktion. Men efter att ha varit runt på många apotek kan hon de olika kedjornas expedieringssystem och brukar snabbt kunna sätta sig in i arbetet.

Cecilia bor i Klättorp söder om Emmaboda i Småland. Kollegorna på företaget finns utspridda över hela landet så dem träffar hon endast när Upool har ett gemensamt personalmöte en helg en gång om året. Cecilia Gasslanders tar uppdrag i hela landet även om hennes flesta uppdrag är i södra Sverige.

Hon anser att fördelarna med att arbeta som rörlig personal väger tyngre än nackdelarna.

– Jag behöver inte bekymra mig om siffror eller något sådant utan jag ska göra ett bra jobb den dagen jag är uthyrd. Det är min utmaning. Det är också väldigt spännande att gå in genom dörren till en ny arbetsplats och se hur det ser ut och vilka jag ska träffa. Ibland träffar jag personal som jag har jobbat tillsammans med för väldigt länge sen.

Hon framhåller också att hon kan styra sina arbetstider och ta ledigt när det passar henne på ett annat sätt än när hon arbetade på en apotekskedja.

Saknar du någonsin att vara anställd på en kedja?

– Nej, jag har varit anställd på apotek i över 30 år. Jag känner mig nöjd så som jag har det nu. Jag har en fast anställning utan att ha en fast arbetsplats. Det är roligt att arbeta på många olika sorters apotek, tycker jag.

Kan du sakna att ha kollegor som du träffar dagligen?

– Ja, det kan jag göra ibland. Fast jag har lätt att få kontakt med människor och jag känner att jag är välkommen till de apotek jag kommer. Dessutom har vi som arbetar på Upool, förutom att vi ses på det årliga mötet, kontakt via e-post och i en facebookgrupp.

Hinner du se något av platserna du jobbar på?

– Inte så mycket. När jag jobbar på ett nytt ställe är jag ofta trött när jag kommer hem på kvällen.

Förra veckan intervjuade Dagens Apotek företrädare för bemanningsföretag inom apotekssektorn. Här kan du läsa den artikeln.

Cecilia Gasslander

Ålder: 67.

Bor: Klättorp, söder om Emmaboda.

Familj: Man och tillsammans fyra vuxna barn från tidigare förhållanden.

Smultronställe Hemma, vi bor vid en liten sjö och jag tycker mycket om vår sjöplats. Österlen i Skåne är också en favorit.

Senast lästa bok: ”Lejontämjaren” av Camilla Läckberg.

Förebild: Nelson Mandela var en fantastisk människa.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News