Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hon lämnade Stockholm för apoteken i Lappland

Publicerad: 14 oktober 2015, 13:10

Efter att ha varit chef hos två kedjor och franchisetagare hos Apoteket AB köpte farmaceuten Cathrine Granath tre apotek i Norrland. Nu har hon flyttat från Stockholm till norra delarna av Lappland – för att ha nära till jobbet.


När Dagens Apotek ringer Cathrine Granath på morgonen har hon inventerat hela natten på apoteket som hon har köpt i Jokkmokk. Vi tar samtalet lite senare på dagen i stället.

I snart två år har hon ägt apotek inom Apoteksgruppen i Norrland. Hon äger tre apotek tillsammans med sonen Christoffer Wiberg, varav två samägs med systern Charlotte Hellgren, som också är farmaceut.

Apoteken ligger i Jokkmokk, Gällivare och i Hammarstrand.

Nyligen köpte Cathrine Granath ett hus på orten Porjus i Lappland.

– Från början tänkte vi att vi skulle ha Stockholm som bas, men nu blir det så att vi har vår bas i Porjus och Hammarstrand. Med den brist på farmaceuter som råder är det bättre att bo nära apoteken för att kunna hoppa in och jobba så mycket som det behövs.

Porjus ligger fem mil från Gällivare och fem mil från Jokkmokk. Systern bor i Hammarstrand, Jämtland, och har nära till apoteket där.

När Cathrine Granath bestämde sig för att köpa apotek var det inte helt enkelt att hitta några som var till salu, men i Jokkmokk fanns ett ledigt och ett annat i Hammarstrand. Det tredje, det i Gällivare, köpte hon senare för att hon ville ha ett som ligger nära det i Jokkmokk. Fast att det fanns lediga apotek i Jämtland och Lappland var inte det enda skälet till att hon valde att förvärva apotek just där.

– Här är det väldigt kargt och vackert och jag ville bryta mönster, säger hon.

Sonen Christoffer bor dock kvar i Stockholm och arbetar med apoteken på distans samtidigt som han läser till receptarie i Uppsala.

Bristen på farmaceuter har varit ännu mer påtaglig i Jokkmokk och i Gällivare än vad den var i Stockholm.

– Vi har börjat arbeta mycket med apotekstekniker i receptkedjan för att få ett bättre flöde och det fungerar väldigt bra, säger Cathrine Granath.

Enligt henne har det förutom att underlätta arbetet också bidragit till en större gemenskap bland de anställda.

– Nu är vi mer ett team och det har blivit roligare på arbetsplatsen, säger hon.

Cathrine Granath

Ålder: 52.

Gör: Delägare till tre apotek inom Apoteksgruppen.

Karriär i urval: Regionchef inom Apoteket AB, driftchef på Doc Morris och franchisetagare hos Apoteket AB.

Bor: Lägenhet i Jokkmokk, men har köpt hus i Porjus dit hon snart flyttar. Har även kvar bostaden i Stockholm

Familj: Sonen Christoffer och två barnbarn.

Intressen: Trädgård, träning, äta gott och vänner.

Förebild: Under min uppväxt var min moster min förebild eftersom hon bröt normen som var kring mig. Hon var framgångsrik, stark och tjänade pengar. I dag har jag ingen särskild förebild, men jag ser förebilder i många människor jag möter.

Apoteksgruppen består av 167 apotek som drivs av entreprenörer. I en serie artiklar intervjuar nu Dagens Apotek ägare inom Apoteksgruppen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev