Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Hon ska göra Hjärtat grönare

Publicerad: 6 maj 2015, 12:33

– Jag har arbetat med läkemedelsfrågorna länge men branschen har väl inte varit jättekänd för sitt miljöengagemang hittills, säger Apotek Hjärtats miljöchef Cecilia de Pedro.

Foto: Apotek Hjärtat

Som miljöchef på Apotek Hjärtat vill Cecilia de Pedro ge kunderna möjlighet att agera minst lika miljömedvetet på sitt apotek som i matbutiken.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det var Cecilia de Pedros exjobb kring föroreningar i indiska Hyderabad för cirka tio år sedan som ledde fram till världsnyheten om de skyhöga antibiotikahalterna i avloppsvattnet från traktens generikafabriker. Efter karriär på Astra Zeneca, senast vid hållbarhetsavdelningen på koncernnivå i London, har hon nu landat på Apotek Hjärtats nyinrättade miljöchefstjänst.

– Vi är en stor apoteksaktör så jag hoppas att vi har stora möjligheter att göra avtryck, säger Cecilia de Pedro till Dagens Apotek.

– Jag har arbetat med läkemedelsfrågorna länge men branschen har väl inte varit jättekänd för sitt miljöengagemang hittills.

Miljöarbete i apotekens värld står på flera ben. I egenvårdssortimentet kan man påverka leverantörer att ta fram bättre produkter.

– Vi känner, som andra branscher, att kunderna efterfrågar miljövänliga produkter, och att vi vill tydliggöra vad det är för skillnad, säger Cecilia de Pedro.

För receptsortimentet, som apoteken är skyldiga att tillhandahålla, saknas en del av den möjligheten, men exempelvis kunders återlämning av oanvända läkemedel kan göra stor skillnad.

– På läkemedelsområdet gäller det att jobba med andra, framhåller Cecilia de Pedro, och nämner ett projekt som hålls samman av Stockholm International Water Institute och som omfattar en bred grupp av aktörer som vill minska läkemedelsutsläppen.

Många av de svenska branschpersoner som Cecilia de Pedro möter i sin nya roll känner hon väl sedan sitt arbete för Astra Zeneca.

Så vad skiljer tillvaron hos den svenska apotekskedjan jämfört det globala läkemedelsbolaget?

– Här har vi direktkontakt med många kunder varje dag, och vet vad kunder frågar efter hela tiden. Att föra in den kunskapen har en enorm potential – och det är det som jag tycker är kul.

Relaterat material

Apoteken får kritik för svagt miljöarbete

Substans i svensk medicin tillverkas i drabbad by

Läkemedel som exporteras till väst stort miljöhot i Indien

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev