torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

HUI-utredare: Hjärtat utmanar Apoteket AB om förstaplatsen

Publicerad: 12 april 2013, 07:59

Affären mellan Apotek Hjärtat och Vårdapoteket i dag är mer förvånande än den mellan Kronans Droghandel och Medstop tidigare i veckan.


Att det blev riskkapitalägda Medstop som blev uppköpt av Kronans Droghandel förvånade inte så många bedömare. Kronans Droghandel har inte hymlat om att företaget vill växa och Medstop har haft en annan strategi än de andra apoteken som velat expandera. De två företagen matchar också varandra då Kronans Droghandel har många glesbygdsapotek medan Medstop till största delen har apotek i städerna.

– Det är svårt att tro att de mindre kedjorna blir kvar i längden och vi har nu kommit in i en konsolideringsfas, säger Per Hortlund, utredare på HUI Research.

Dagens affär förvånar honom mer.

– Vårdapoteket vänder sig mot sjukvården och när man har en egen nisch är det lättare att vara liten.

Han förklarar affären med Apotek Hjärtats vilja att växa.

– Apotek Hjärtat har en ambition att bli störst och det här är en del i strategin att utmana Apoteket AB om förstaplatsen, säger han.

Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, tror att ytterligare samgåenden är att vänta.

– Min gissning är att två av de stora aktörer som finns kvar kommer att försvinna. Om man jämför med andra branscher finns det ofta plats för tre till fyra stora kedjor, säger han och jämför med dagligvaruhandeln.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev