Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ica-samarbete kan klara granskning av myndighet

Publicerad: 25 augusti 2009, 12:50

Apotekets samarbete med Ica har relativt goda möjligheter att klara Konkurrensverkets granskning, enligt Lars Henriksson, forskare inom EG- och konkurrensrätt på Handelshögskolan i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

I går offentliggjorde Apoteket AB att företaget har långt gångna planer på ett apotekssamarbete med Ica. Satsningen omfattar både receptfria och receptbelagda läkemedel. Samarbetet ska dock, innan det inleds, prövas av Konkurrensverket, KKV.

KKV:s prövning kommer att göras mot Konkurrenslagen, och där ingår bland annat förbud mot så kallade konkurrensbegränsande åtgärder, inklusive samarbeten.

– Det är i det här fallet sannolikt att det inte finns någon konkurrensbegränsning eftersom Apoteket och Ica kan ses som aktörer som verkar på olika marknader, säger Lars Henriksson.

– Att en aktör är mer effektiv än en annan är inte ett problem i sig, snarare ligger ju ökad effektivitet i linje med omregleringens syfte. Vertikala fusioner och samarbeten mellan aktörer i olika branscher har tidigare visat sig vara svåra att förbjuda, säger Lars Henriksson.

Konkurrenslagen innehåller också regler mot marknadsdominans. Dessa träder dock i kraft först om en aktör i praktiken visar sig bli för dominerande. Eftersom det inte finns någon ny marknad ännu, blir talet om andelar på den nya marknaden än så länge bara spekulationer.

– Praxis från tillämpningar av Sveriges och EU:s konkurrensrätt sätter gränsen för marknadsdominans på 40–50 procent. Det handlar om en dynamisk bedömning från fall till fall, säger Lars Henriksson.

KKV har, vid sidan av granskningen av Apoteket och Icas samarbete, sedan tidigare ett regeringsuppdrag att följa omregleringen av apoteksmarknaden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev