Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Ica stoppade inte reklam som bröt mot reglerna trots kritik

Publicerad: 21 maj 2010, 14:09

Ica lydde inte Läkemedelsverkets uppmaning att stoppa regelvidrig reklam för nikotinläkemedel i annonsblad. Nu har verket utfärdat ett föreläggande med hot om vite på en miljon kronor. UTÖKAD 16:48


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Ica Maxi Öst skickade under vecka 2 i år ut ett annonsblad där kedjan bland annat marknadsförde nikotinläkemedlet Nicorette.

Där fanns dock inte någon uppmaning att ta del av information på bipacksedeln eller på förpackningen. Dessutom angavs inte att produkten var ett läkemedel.

Dessa krav finns i läkemedelslagen och föreskrifter.

Läkemedelsverket upptäckte det hela och meddelade en bolagsjurist på Ica. Juristen meddelade senare att Ica vidtagit åtgärder för att händelsen inte skulle upprepas.

Trots det upprepades samma typ av överträdelse i ett annonsblad vecka 17, den här gången för läkemedlet Nicotinell Fruit.

Läkemedelsverket upptäckte även detta och utfärdade därför nyligen ett föreläggande och förbud vid vite på en miljon kronor.

För att slippa betala måste Ica sluta med den aktuella marknadsföringen eller snarlik sådan, och dessutom snabbt skicka in en försäkran om att marknadsföringen upphört eller en redovisning av hur den ändrats.

Se Läkemedelsverkets beslut och det kritiserade utskicket från vecka 17 i filen nedan.

Sara Hjelm, pressekreterare på Ica, kommenterar ärendet.         

– Vi beklagar verkligen det här, det är ett uppenbart fel som gjorts och vi tar till oss av kritiken. Vi tittar just nu på vad det är som har gått fel, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev