Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Indikatorer visar på skillnader i tillgång till rådgivning

Publicerad: 31 mars 2015, 14:52

Det skiljer mycket i hur bra apoteken är på att tillhandahålla handikappanpassade utrymmen för ostörd rådgivning, enligt den första mätningen av apoteksindikatorer som har gjorts.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedelsverket tog förra året fram förslag på fem indikatorer för att jämföra apotek. Nu har myndigheten ställt frågor till landets apotek för att ta reda på om de lever upp till indikatorerna. Drygt 80 procent av apoteken svarade.

Enligt en rapport från Läkemedelsverket som redogör för resultaten uppfylldes tre av indikatorerna för merparten av alla apotek. Det gällde indikatorerna som handlar om möjlighet att förbeställa receptläkemedel, att det ska finnas skriftliga instruktioner för rådgivning av receptfria läkemedel och att apoteken ska ha ett dokumenterat arbetssätt för avvikelser och negativa händelser.

Däremot pekar resultaten på att det finns en stor variation i hur bra apoteken är på att tillhandahålla handikappanpassade utrymmen för ostörd rådgivning. Variationen är också stor för om det går att boka tid för rådgivning på apoteken.

Relaterat material

Här är indikatorerna för kvalitet på apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev