Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Inera ser positivt på pausen för förskrivningsdatabasen

Publicerad: 15 september 2015, 12:02

Läkarförbundets frustration över att arbetet med en nationell förskrivningsdatabas dröjer delas inte av företaget Inera.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

Johan Assarsson vid landstingsägda e-tänstföretaget Inera håller med om att det dragit ut onödigt mycket på tiden, men ser samtidigt hur alternativa lösningar nu arbetas fram.

Som Dagens Apotek skrev om i går så är tekniken för en samlad läkemedelslista klar, men att projektet strandat på grund av regelverket.

– Ju längre arbetet fortskridit desto fler hinder har man stött på i lagstiftningen, säger Johan Assarson vid Inera till Dagens Apotek.

Det är Inera som har snickrat ihop den tekniska lösningen, men då det finns hinder i lagen om receptregister ligger nu frågan hos socialdepardementet i väntan på beslut om eventuella ändringar.

Det betyder dock inte att arbetet står still, enligt Johan Assarsson.

– Pausen har snarare manat fram en hel del kreativa förslag. Tillsammans med bland andra Sveriges kommuner och landsting arbetar vi nu aktivt för att få till en snabbutredning för att se vad vi kan göra inom de förutsättningar som finns i dag. På socialdepardementet har de tillsatt en särskild rådman i ärendet.

Dagens Apotek har försökt nå ansvariga på socialdepardementet för en kommentar.

Relaterat material

Förskrivningsdatabas drar ut på tiden

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev