torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Inför årligt kompetenstest”

Publicerad: 13 januari 2016, 13:27

Carin Svensson är apotekschef på Hjärtat Barkarbystaden.

Foto: Susanne Kronholm

Branschen välkomnar nya apoteksutredningen och tycker att direktiven är bra. Fast det kunde ha legat ett större fokus på samspelet mellan sjukvård och apotek.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Förskrivarna har ett stort ansvar. Apoteken kan själva inte förändra sin verksamhet utan att man gör det i samverkan med förskrivarna. Som landstingsanställd apotekare är jag fullt medveten om att läkemedelsanvändningen väldigt mycket beror på det som sker när patienten kommer från sjukhuset och det är den delen som vi kan inte kan påverka riktigt, säger Astrid Forsström, läkemedelschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon efterlyser bättre kommunikation mellan förskrivare och apotekare.

Carin Svensson, apotekschef på Hjärtat Barkarbystaden, tycker det är bra att utredningen har fokus på ökad kvalité och säkerhet.

– Vi vill ingenting hellre än att ge våra kunder fantastisk service, men det finns ett antal saker som är lite hindrande, säger hon.

Det handlar bland att om att hälften av arbetstiden går till att diskutera pris och utbyte, i stället för bättre läkemedelsanvändning. Ett annat problem är att man byter 60-70 procent av lagret varje månad, vilket tar oceaner av tid enligt Carin Svensson. Hon påpekar också att apoteken har en enkanalsdistribution och leveranstider som de inte kan påverka.

– Mitt apotek i Stockholmsområdet har stopptid 05.50 på morgon och öppnar klockan åtta. Även om jag får in en kund två minuter efter åtta har jag inte en chans att upprätthålla 24-timmarsreglen, då får jag varorna nästa eftermiddag, säger Carin Svensson.

Hon tycker det är jättebra att nya utredningen tar ett helhetsgrepp på kompetensutveckling.

– Det behövs. Personligen skulle jag gärna införa ett årligt kompetenstest för all legitimerad apotekspersonal, säger Carin Svensson.

Relaterat material

Återreglering inte aktuell

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev