Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Information A och O vid utbyte

Publicerad: 25 augusti 2016, 07:11

Blivande apotekaren Mikael Söderlund har tittat på hur äldre upplever generiskt utbyte på apotek.

Trots att det gått många år sedan generikareformen infördes är utbytessystemet långt ifrån glasklart för alla apotekskunder.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

– Arbetar man på apotek förstår man att kommunaktion är A och O för en bra läkemedelsanvändning. Informationen kan alltid förbättras, säger Mikael Söderlund vid apotekarprogrammet i Umeå.

Som Dagens Apotek tidigare rapporterat har han skrivit en kandidatuppsats om hur äldre upplever generiskt utbyte på apotek. Slutsatsen är att många fortfarande finner systemet förvirrande trots att generikareformen kom redan 2002.

– Det överraskade mest, att så många äldre fortfarande har problem vid generiskt utbyte. Men det var också anledningen att jag ville göra den här studien. Har man jobbat på apotek har man märkt att det är många som har problem, säger Mikael Söderlund.

Han berättar att han har arbetat i kassan på apotek sedan tonåren och då sett förvirringen. När han sedan gick vidare till universitetet och läste farmacikurser inom apotekarprogrammet förstod att han frågan inte är så enkel att lösa; att det här med utbyten fortfarande är väldigt problematiskt för många trots att bransch och myndigheter har försökt att hitta lösningar.

– Många av problemen kretsar kring förpackningar och tabletter: att de ändrar färg, form och storlek, säger Mikael Söderlund.

En orsak till att just äldre finner utbytessystemet förvirrande är att de ofta har många mediciner och därmed en lång läkemedelslista. Fast även yngre kan ha problem.

– Det gäller alla ålderskategorier, men just äldre som har så många mediciner behöver mycket kunskap. Låg kunskap är lika med sämre användning, säger Mikael Söderlund.

Hans recept är att låta patienterna gå från att vara passiva användare till att bli aktiva deltagare/läkemedelskonsumenter.

– Då finns goda förutsättningar till bättre läkemedelsanvändning, säger Mikael Söderlund.

Läs mer i uppsatsen:

Äldre läkemedelskonsumenter och generiskt utbyte på apotek: Problem i samband med generiskt utbyte.

Relaterat material

Män har oftare problem vid utbyte

Apotea imponerar på apoteksutredare

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev