Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Inga läkemedelsråd på Pressbyrån och Seven Eleven

Publicerad: 22 oktober 2009, 13:25

Även personalen på Pressbyrån och Seven Eleven kommer att uppmanas att inte ge några råd om receptfria läkemedel, trots att lagen tillåter det.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Från den 1 november blir det tillåtet att sälja vissa receptfria läkemedel utanför apotek i Sverige. Lagstiftningen möjliggör för butikspersonal att ge råd om läkemedlen, vilket har fått fackförbund och intresseföreningar på apoteksområdet att reagera starkt.

Reitan Servicehandel, som driver butikskedjorna Seven Eleven och Pressbyrån, planerar att börja sälja vissa receptfria läkemedel när det blir tillåtet den 1 november.

Reitan är medlem i Svensk Handel, men detta branschorgan kommer inte att ta fram några riktlinjer för hur butikerna ska sälja receptfritt.

I stället hänvisar Svensk Handel till föreningen Svensk Dagligvaruhandel, som är i färd med att ta fram riktlinjer.

Reitan Servicehandel är inte medlem i Svensk Dagligvaruhandel. Men personalen kommer ändå att uppmanas att inte ge råd om läkemedlen.

– Vi förväntar oss att Läkemedelsverket kommer med direktiv kring hur vi ska hantera det här. Dessa regler kommer vi att följa, säger Johan Rosenblom, marknadschef på Reitan Servicehandel.

Erica Hagblom, utredare på Läkemedelsverket, bekräftar att myndigheten i en kommande vägledning kommer att avråda butikspersonal från att ge råd om de receptfria läkemedlen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev