Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Inga sänkta priser på apoteken

Publicerad: 8 februari 2011, 11:26

Inga sänkta priser på apoteken

Foto: Foto: Photos.com

De flesta receptfria läkemedel har samma pris hos samtliga apotekskedjor.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

I många fall är prisskillnaden på apotek för receptfria läkemedel försumbar, jämfört med tiden innan apoteksmarknaden omreglerades.

Det skriver Göteborgs-Posten, GP, som granskat drygt 400 priser hos tre butikskedjor och sju apotekskedjor med försäljningsställen i centrala Göteborg. Tidningen gjorde även en granskning av priserna före omregleringen och har nu jämfört resultaten.

– Jag ser i nuläget inga skäl att vidta ytterligare åtgärder. Självklart kommer vi att följa prissättningen på receptfritt men det är bara om man kan konstatera bristande konkurrens eller otillåtna samarbeten som det finns skäl att ingripa, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till GP.

Bara två produkter som tidningen hittade var billigare än före omregleringen. Några större skillnader i pris mellan apotekskedjorna var det inte heller.

Eva Fernvall, varumärkesansvarig på Apoteket AB, tycker att det är svårt att säga varför priserna är så lika hos olika aktörer.

– Det finns i alla fall inget samarbete, i så fall snarare ett följa John-beteende, säger hon till GP.

Att priserna ligger relativt stilla tror Eva Fernvall kan handla om vilka avtal apoteksbolagen får igenom med läkemedelsbolagen.

Läs prisjämförelsen hos GP (extern länk)

Priser på apoteksvaror

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev