Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Ingen grossistaspekt i affären

Publicerad: 7 maj 2010, 10:00

Apotek Hjärtats köp av Apotek 1 skakar om den svenska apoteksbranschen. Bodil Eriksson, vice vd på Hjärtat, berättar mer om uppgörelsen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLif

Dagens Apotek ringde upp Bodil Eriksson, vice vd och marknadsansvarig på Apotek Hjärtat, för att få veta mer om gårdagens köp av konkurrenten Apotek 1.

– Det här är oerhört spännande och något som kommer att bidra till en större jämbördighet på apoteksmarknaden, säger hon, apropå att Hjärtat nu närmar sig Apoteket AB i storlek.

När kommer apoteken att skyltas om?

– Vi har inte satt planen på detaljnivå ännu, men ett kvalificerat antagande är att det blir ungefär i september. Nu följer en period när vi ska lära känna varandra. På apoteken under båda skyltarna blir det nu en period av ”business as usual”.

Apotek 1 ägs av finländska Tamrogruppen, som också driver storskalig  partihandel med läkemedel i Sverige.

Ni har sagt att ni vill samla partihandeln gentemot era apotek hos en egen eller extern aktör. Finns det någon uppgörelse som berör Tamro i den här affären? Är rentav Tamro den enskilda grossistaktör som ni planerar att använda?

– Nej, den här affären rör bara detaljhandel. Så vi har helt fria händer i frågan om partihandeln.

Startar ni en helt egen grossistverksamhet eller ska ni arbeta mot en enskild extern aktör?

– Vi utvärderar alternativen. Vi har sagt att vi tror att vi uppnår en större effektivitet om vi samlar grossistledet på ett ställe.

Det uppstår en del krockar där Apotek 1 och Apotek Hjärtat ligger mer eller mindre vägg i vägg, som vid Skanstull i Stockholm. Hur hanterar ni det?

– Ja, det handlar om en handfull sådana situationer. Vi kommer att analysera dessa var för sig. Det kommer att bli ett antal platser där vi kommer att gå ur lägen. Men det är inget som medarbetarna behöver känna någon större oro över. Det handlar i regel om större städer där vi redan har flera andra apotek.

Vad händer med Apotek 1:s huvudkontor med cirka 30 anställda?

– Här blir det en överlappning eftersom vi redan har ett eget supportkontor. Vi har några få platser som behöver besättas, men det kommer att uppstå en övertalighet och vi kommer att behöva arbeta med personalen. Vi tar förstås det här på stort allvar och har redan inlett intervjuer med personalen på Apotek 1:s huvudkontor, vår vd Anders Nyberg är till exempel där i dag.

Vad blir nästa steg i samgåendeprocessen?

– Först blir det alltså ”business as usual” under en period. En mindre grupp kommer att arbeta med planeringen av integrationen. Och samtidigt träffar vi som sagt personalen på Apotek 1:s huvudkontor intensivt, säger Bodil Eriksson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev