Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Inte okej att prisa piller

Publicerad: 14 oktober 2013, 13:07

I ett läkemedelsbolags film prisar en patient sina tabletter, som hjälper ”till 100 procent”. Nu fälls företaget av IGM.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim säljer läkemedlet Sifrol som används vid behandling av restless legs syndrom, RLS. På en hemsida som riktar sig till allmänheten informerar företaget om sjukdomen och de behandlingsmöjligheter som finns.

Det sker bland annat genom en film där en namngiven patient berättar att ”de tabletter jag äter nu hjälper mig till 100 procent” och säger att ”det är ett himmelrike alltså i dag”.

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, finner flera problem med denna marknadsföring.

Visserligen nämns inte läkemedlets namn på informationssajten, men företaget länkar till en patientförenings hemsida där det finns information om de två godkända så kallade dopaminagonister som finns som tabletter, med läkemedelsnamn och bild på förpackningarna. En av dessa är Sifrol.

Enligt IGM måste Boehringer Ingelheim ta ansvar även för innehållet på föreningens hemsida när företaget aktivt länkar till den. Sammantaget fokuserar läkemedelsbolagets informationssajt så mycket på behandling med dopaminagonister vid RLS att den måste anses vara information om Sifrol, anser IGM.

Dessutom får inte enskilda patienters vittnesmål användas i marknadsföring. Och även påståendet om att behandlingen har 100 procent effekt strider mot reglerna.

Boehringer Ingelheim medger att kritiken har en poäng och har stängt ned informationssajten. Enligt IGM rör det sig om en allvarlig förseelse och företaget ska därför betala 140 000 kronor i avgift.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News