Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Intelligent piller ska hitta rätt väg för medicin i tarmkanalen

Publicerad: 18 mars 2009, 18:15

En kapsel som kan programmeras för att släppa ut läkemedel på ett visst ställe i mag-tarm­kanalen har utvecklats av forskare i Holland.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den 2,6 gånger 1,1 centimeter stora kapseln kallas för Ipill, en förkortning för intelligent piller, och är tänkt att sväljas av patienten, för att sedan röra sig genom matsmältningssystemet på naturligt sätt.

– En tredjedel av kapseln är avsatt för att rymma det läke­medel som ska transporteras och två tredjedelar rymmer mikroelektronik och sensorer, säger Steve Klink, kommunikations­ansvarig för vårdområdet hos Philips Research, som står bakom Ipill.

Kapseln kan själv läsa av förändringar i pH-värdet och det är nyckeln till att läkemedelsdosen ska utlösas på rätt ställe.

– Läkaren kan programmera kapseln så att läkemedlet utlöses till exempel fem minuter efter att pH-värdet har sjunkit från sex till fyra. Den här tekniken tillåter att tarmen är fylld med mat, till skillnad från om man använder kamerateknik för att avgöra var kapseln är, säger Steve Klink.

Än så länge har Ipill bara testats i laboratorium. Nu vill företaget gå vidare med djurtest och slutligen test på människor. Att Philips lanserar kapseln redan nu beror på att man vill knyta kontakt med intresserade läkemedelsbolag.

– Nu gäller det att hitta den ideala kombinationen av Ipill och rätt läkemedel, säger Steve Klink.
I en första fas tänker han sig att Ipill ska kunna användas i forskning, men i förlängningen är tanken att utnyttja tekniken i behandling av patienter med till exempel Crohns sjukdom, kolit och tjocktarmscancer.

– Det här låter väldigt intressant, men det som fungerar teoretiskt blir ofta på ett annat sätt i praktiken, säger Henrik Hjortswang, ordförande i Svensk gastro­entereologisk förening.

Redan i dag finns läkemedel som är pH-styrda på så sätt att de har ett yttre lager som löses upp vid ett visst pH-värde. Liksom för Ipill är syftet att läkemedlet ska nå rätt del av tarmapparaten och att risken för biverkningen därmed minskas.

– Det problem som finns är att det kan vara individuellt var ett visst pH-värde uppkommer. För vissa individer sjunker inte pH-värdet förrän längre ner i tarmen och om man har en inflammation i tarmen så blir tarmmiljön surare än annars, säger Henrik Hjortswang.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev